30 Aprila, 2024
Aktuelno Bijelo Polje (Akova) Crna Gora Društvo Sandžak

Bijelo Polje: IZ i Bošnjačka stranka traže obnovu Hadži Danušine džamije

Na prostoru vakufa hadži Danušine džamije postoje svi uslovi i moguća je rekonstrukcija džamije u okviru postojećih (odnosno nekadašnjih) gabarita i dimenzija, zaključeno je na naučnom skupu “Valorizacija kulturnog dobra kao najznačajniji doprinos kulturi mjesta i vremena, sa osvrtom na valorizaciju ostataka Hadži-Danuš Hanumine džamije”, održanom u Bijelom Polju.

Ukazano je na važnost valorizacije kulturnog dobra i njenom uticaju na kulturu mjesta i vremena, s fokusom na važnost očuvanja i promocije ostataka Hadži-Danuš Hanumine džamije kao dragocjenog dijela kulturnog naslijeđa

Skup su organizovali Skupština opštine Bijelo Polje i Medžlis Islamske zajednice Bijelo Polje, a svečano ga je otvario predsjednik Skupštine Opštine Ernad Suljević.

Tokom diskusije, učesnici su istakli značaj kulturnog naslijeđa za identitet zajednice, te su razmotrili načine na koje se može unaprijediti valorizacija kulturnog dobra radi očuvanja istorijskog i kulturnog naslijeđa za buduće generacije.

Također, diskusija je ukazala na potrebu za zajedničkim naporima svih relevantnih aktera u očuvanju kulturnog naslijeđa i njegovom promovisanju kao ključnog dijela identiteta i kulturnog bogatstva.

Više se ideja pominjalo kada je u pitanju valorizacija ovog dobra, a jedna od njih je da se na otkrivenim temeljima obnovi Hadži Danušina džamija. Ovu ideju zastupa i Islamska zajednica u Crnoj Gori.

Dio učesnika se složio da je za rekonstrukciju džamije potrebno raspisati međunarodni konkurs koji bi ponudio najbolje moguće rješenje.

Jedan od zaključaka naučnog skupa je da za potrebu valorizacije i obnove hadži Danušine džamije neophodna je prethodna izmjena detaljnog urbanističkog plana (DUP) što je nadležnost Opštine Bijelo Polje.

Predstavnici Islamske zajednice u Crnoj Gori i ovog puta jasno su iznijeli svoj stav da jedino prihvatljivo rješenje u ovom slučaju je valorizacija i obnova hadži Danušine džamije.

Bošnjačka stranka (BS) je saopštila da podržava ideju obnove i izgradnje džamije u Bijelom Polju, na mjestu na kome su pronađeni ostaci i temelji stare Hadži-Danušine džamije.

“Dajemo podršku ovoj ideji i našoj Islamskoj zajednici, vjerujući da je to najispravnije rješenje čijom valorizacijom bi se ispravila historijska nepravda, vraćeno zemljište Islamskoj zajednici a Bijelo Polje bi dobilo jedan vrijedan sakralni objekat koji bi privlačio turiste i ostale u naš grad. Smatramo da su ove dvije arhitektonske cjeline, gradski trg i džamija kompatibilne cjeline, te da mogu uz kvalitetno arhitektinsko rješenja činiti cjelovit, kompatibilan i funkcionalan prostor”, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Upućena je čestitka SO Bijelo Polje i Lokalnoj samoupravi na, kako je navedeno, kvalitetnom pristupu ovom pitanju i svemu onome što je do sada urađeno, uz nadu i podršku da će se kroz nastavak saradnje IZ, lokalne i državne uprave kao i ostalih relevantnih instanci, uz puno poštovanje struke, doći do konačnog rješenja koje će valorizovati ovo kulturno dobro u korist svih, a ni na čiju štetu i nezadovoljstvo.

Međunarodnom naučnom skupu prisustvovali su predstavnici Ministarstva kulture i medija, Opštine Bijelo Polje, Islamske zajednice u Crnoj Gori, Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, te brojni stručnjaci iz oblasti arhitekture i arheologije iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Turske.

Bila najljepša džamija u Bijelom Polju

Inicijativa za obnovu džamije okrenuta je nakon započetih radova i iskopavanja u gradskom parku, u centru Bijelog Polja, gdje je bila džamija Hadži Danuše, o čemu je SNEWS izvještavao.

Opis fotografije nije dostupan.

 Islamska zajednica je zatim, u dogovoru sa Opštinom Bijelo Polje i Centrom za arheologiju pokrenula istraživanja i izvršena su arheološka iskopavannja.

Opis fotografije nije dostupan.

U toku arheoloških istraživanja pronađeni su i nišani sa mezaristana u sklopu vakufa Hadži Danuš hanumine džamije.

Gospodar Veličanstveni je od kapi vode Adema stvorio i učinio da prstom Krune svih vjerovjesnika poteče čista voda
Oni koji napoje nekog samo jednim gutljajem bit će nagrađeni najboljom nagradom. Gospodaru naš učini nam česmu Tvojih blagodati nepresušnom. Pobijedio je dobrotvor i dobročinitelj Abdi-paša. A ovaj siromašni rob Sidkija zabilježi tarihe Izgradnja: 1185. g. [=1771-1772. g.] Popravka: 1312. g. [=1894-1895. g.] Pobjeda: 1185. g. [=1771-1772. g.]
Dobrotvor: 1312. g. [=1894-1895. g.] Transkripcija natpisa: Nesip Pepić, Osman Nuri Mete, Emrah Seljaci, Meryem Sarkarat, Prijevod: Nesip Pepić.

Tokom radova na gradskom trgu u Bijelom Polju, u junu 2022. godine pronađena kamena ploča s natpisom (tarih) od vakufa Hadži Danuše.
Prevodom je ustanovljeno da se radi o ploči koja je stajala na česmi – šadrvanu koji je 1771. godine izgradio Abdi Paša.

Hadži Danuš hanumina ili Čaršijska džamija, nalazila se u nekadašnjoj Ašik mahali. Izgrađena je krajem 17. vijeka. Bila je najljepša džamija u gradu. Srušena je u toku Drugog svjetskog rata, bombardovanjem savezničkih snaga 1944.godine.

U haremu džamije nalazilo se mezarje u kome je pokopan poznati alhamijado pjesnik i književnik hafiz Salih Gašević. Poslije oslobođenja, teren je očišćen, pa je na dijelu gdje se nalazila džamija sagrađen park, a na mezarevima spomenik palim borcima u NOR-u. Vakuf džamije posjedovao je 5 dućana, groblje i livadu u selu Pape, u šahovićkoj opštini.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: