16 Aprila, 2024
Aktuelno Bijelo Polje (Akova) Društvo Sandžak

Bijelo Polje: Pronađena ploča sa natpisom (tarih) od vakufa Hadži Danuše

Prilikom radova na izgradnji fontane na gradskom trgu u Bijelom Polju, prije dva dana pronađena je ploča sa natpisom (tarih) od vakufa Hadži Danuše, saopštio je Medžlis IZ-e Bijelo Polje, ističući da će o daljim aktivnostim javnost biti blagovremeno obavještena.

Na osnovu historijskih izvora na mjestu gdje je izgrađen park i postavljen spomenik borcima NOR-a, u centru Bijelog Polja, bila je džamija Hadži Danuše i pronađena ploča je na njoj stajala.

Reagirajući na komentare koj su se po objavi ploče, predstavnici IZ-e u Bijelom Polju su poručili da je objava prethodne informacije, ide u pravcu rjesavanja ove visedecenijske situacije koja je poznata mnogima u gradu.

“Pred nama je jedan veoma ozbiljan posao. Cijenimo svaki dobronamjeran komentar i želju da nam svi pomognete. Ovo je zapravo prilika da se svaki dobronamjerni građanin Bijelog Polja svrsta u red onih koji poštuju vjerska osjećanja i vjerske objekte”, poručili su.

Hadži – Danuš hanumina ili Čaršijska džamija, nalazila se u nekadašnjoj Ašik mahali. Izgrađena je krajem 17. vijeka. Bila je najljepša džamija u gradu. Srušena je u toku Drugog svjetskog rata, bombardovanjem savezničkih snaga 1944.g. U haremu džamije nalazilo se mezarje u kome je pokopan poznati alhamijado pjesnik i književnik hafiz Salih Gašević. Poslije oslobođenja, teren je očišćen, pa je na dijelu gdje se nalazila džamija sagrađen park, a na mezarevima spomenik palim borcima u NOR-u. Vakuf džamije posjedovao je 5 dućana, groblje i livadu u selu Pape, u šahovićkoj opštin”

Nakon rušenja džamije i nasipanja mezarja zemljom sa temelja novog Kulturnog centra, od strane komunističkih vlasti, Bjelopoljci nisu imali mehanizma i načina da to spriječe.

Prije par godina, tokom izvođenja zemljanih radova u ulicu ispod parka, nađene su brojne kosti sa ovog mezarja.

Izgradnja kanalizacije sprovedena je u ul. 3. Januara, kroz prostor nekadašnjeg mezarja, kada se nađeni brojni ljudski skeleti.

Zbog toga je bio zakazan protest ali ga je zabranila je bjelopoljska policija. Faza izgradnje kanalizacionog sistema kroz staro muslimansko groblje je završena. Tragovi su uklonjeni. Nalazi stručnjaka niesu objavljeni, a predstavnici lokalne samouprave javnosti nisu predočili očekivane informacije.

Skelet sa otkinutim donjim ekstremitetima na mjestu nekadašnjeg mezarja

Izgradnje novog Gradskog trga, sasvim je izvjesna i dalja devastacija ostataka mezarja u nekadašnjem Hadži-Danuš hanumine džamije.

U regiranju građana Bijelog Polja istaknuto je kako je nedopustivos ponovno skrnavljenja posmrtnih ostataka sa tog prostora.

“Stoga zahtijevamo najhitnije okupljanje relevantnih, stručnih institucija i pojedinaca i iznalaženje adekvatnog rješenja. Smatramo da ovdje, kao i na prostoru gdje se nalazila Haznadar Mehmed-agina džamija, treba postaviti spomen obilježja. Najprimjerenije je, u skladu sa viševjekovnom tradicijom, izgraditi spomen-obilježje u obliku turbeta, što bi predstavljalo uspomenu na Hadži- Danuš hanumu, Haznadar Mehmed-agu, kao i sve merhume sahranjene na tim mezarjima”, navedeno je u reagiranju NVO Number 19.

 

Izvor i foto: https://www.broj19-number19.org/istorijski-cas/

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: