29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

BNV i MUP u Novom Pazaru zajedno u kampanji za upis mladih na policijsku obuku

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) su zajedno sa službenicima MUP-a u Novom Pazaru učestvovali u promotivnoj kampanji za upis polaznika u Centar za osnovnu policijsku obuku.

Na štandu postavljenom na gradsko šetalištu tokom zajedničke kampanje prolaznicima i potencijalnim kandidatima dijeljeni su flajeri i informacije koje se odnose na Konkurs koji je MUP raspisao za buduće polaznike za policajce.

Bošnjačko nacionalno vijeće uzelo je učešće u promotivnoj kampanji, kako je dogovoreno na sastancima sa predstavnicima Policijske uprave u Novom Pazaru, s ciljem da se Bošnjaci u što većem broju prijave na konkurs Ministarstva unutrašnjih poslova i da u svojoj prijavi naglase svoju nacionalnu pripadnost.

“Nacionalna struktura u državnim organima, posebno kada je policija, sudstvo i tužilaštvo u pitanju, nije ni približna nacionalnoj strukturi stanovništva u sandžačkim opstinama. Bošnjačko nacionalno vijeće redovno ukazuje na ovaj veliki problem, pa je interes da se nesrazmjerna nacionalna struktura u državnim organima popravlja u korist Bošnjaka. Očekivanje je da će se prilikom prijema poštovati Ustav i zakoni, i da će se veći broj Bošnjaka zaposliti u institucije sa javnim ovlaštenjima u opštinama Sandžaka”, saopšteno je tim povodom iz predstavnićkog tijela Bošjaka u Srbiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova upisaće u Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici ukupno 1100 polaznika na stručno osposobljavanje za obavljanje poslova uniformisanog policijskog službenika.


Za područje Policijske uprave u Novom Pazar, Novog Pazara, Sjenice i Tutina, 10 polaznika za radno mesto policajca i 15 polaznika za radno mjesto saobraćajnog policajca za poslove saobraćajnih nezgoda.


Za Područje Policijske uprave u Prijepolj, Prijepolja, Priboja i Nove Varoši biće upisano 10 polaznika za radno mesto policajca i 2 polaznika za radno mjesto saobraćajnog policajca za poslove saobraćajnih nezgoda.
Konkurs je otvoren do petka 11. avgusta, odnosno još tri dana i prema. U PU Novi Pazar do danas se javilo više 100 zainteresovanih kandidata.


Sve informacije u vezi konkursa dostupne su na sajtu MUP-a Srbije i Centra za policisjku obuku gdje se nalaze posteri na bosanskom jeziku i ostalih nacionalnih zajednica.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: