Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Sandžak

Na Republičkom takmičenju iz bosanskog jezika učestvovalo 84 učenika

U OŠ “Avdo Međedović” u Novom Pazaru, za učenike od petog do osmog razreda, održano je 9. republičko takmičenje iz bosanskog jezika.

U znanju iz Bosanskog, koje organizira Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), nadmetalo se ukupno 84 učenika iz Sjenice, Tutina i Novog Pazara.

Bošnjačko nacionalno vijeće, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, je 13. aprila 2024. godine organiziralo opštinska takmičenja iz bosanskoga jezika za učenike petog, šestog, sedmog i osmog razreda, za školsku 2023/2024. godinu u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Na opštinskom takmičenjima je učestvovalo ukupno 306 učenika, u Novom Pazaru 154, Tutinu 95 i Sjenici 57 učenika.

Takmičenje iz bosanskog jezika se nalazi u zvaničnom kalendaru smotri i takmičenja Ministarstva prosvjete Republike Srbije.

Takmičenje ima za cilj da podstakne učenike na sticanje lingvističkih znanja o maternjem jeziku, razvijanje saznanja o značaju književnog jezika, kao i afirmaciju najkvalitetnijih rezultata u nastavi bosanskoga jezika.

Bošnjačko nacionalno vijeće krajem svake školske godine tradicionalno organizuje prijem za najbolje učenike sa ovog takmičenja.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: