10 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Turska

Delegacija “Milli Goruš” u posjeti BNV-u

Bošnjačko nacionalno vijeće posjetio je danas generalni predsjednik Islamske skupine Milli Gorus (IGMG), Kemal Ergun, organizacije koja je zajedno sa Udruženjem za pomoć i socijalnu podršku HASENE danas otvorila svoj Kulturno-edukativni centar u Novom Pazaru.

 

Na sastanku sa rukovodstvom BNV-a, predsjednica Vijeća Jasmina Curić, upoznala je goste sa zakonodavstvom u okviru kojeg Vijeće rješava manjinsko pitanje, sa nadležnostima i aktivnostima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao i sa izazovima sa kojim se trenutno suočavaju Bošnjaci, navode u saopštenju iz BNV-a.

Mili Goruš je velika svjetska organizacija i jedna od najbojnijih turskih zajednica u Evropi koja je postigla zavidne uspjehe i rezultate u segmentu obrazovanja, kulture, humanitarnog rada i vjerskog života muslimana širom svijeta, a centar joj je u Kelnu, Njemačka.

Ova organizacija zastupljena je i djeluje u svim zapadnoevropskim zemljama te na Balkanu, u Turskoj, Kanadi, SAD, Japanu i Australiji. U Njemačkoj postoji 15 regija organizacije dok u drugim zemljama djeluje još kroz 24 regije.

Broj upisanih članova organizacije je preko 170.000, dok se opseg prisustva i utjecaja organizacije broji na nekoliko miliona ljudi. Organizacija je do sada otvorila oko 2.500 vlastitih ustanova različitog karaktera.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: