20 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Rožaje Sandžak Srbija

BNV: Jačanje ostvarivanja prava i institucionalne saradnje Bošnjaka Sandžaka, Srbije i Crne Gore razvija dobrosusjedske odnose

Povodom nastavka saradnje definisane Sporazumom o saradnji između dva vijeća, kao i zajedničkom pružanju podrške Republici Turskoj radi otklanjanja posljedica izazvanih brojnim požarima, delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) posjetila je danas u Rožajama Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori.

“Sporazumom se naglašava da Bošnjaci Sandžaka predstavljaju integralni dio društva i država u kojima žive i da obogaćuju materijalnu i duhovnu kulturu, kao i da doprinose proširivanju prijateljstva i saradnje između država, te da jačanje ostvarivanja prava i institucionalne saradnje Bošnjaka Sandžaka, Srbije i Crne Gore razvija dobrosusjedske odnose”, saopšteno je nakon sastanka zvaničnika predstavničkih tijela Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori.

Tokom ovih razgovora bilo je riječi o saradnji Vijeća na poljima u kojima imaju zakonska ovlašćenja, a naročito jedinstvenom nastupu u pružanju podrške Republici Turskoj zbog situacije izazvane brojnim požarima.

Akcija, kako se ističe, podrazumijeva vođenje kampanje za prikupljanje donacija kako bi se obezbjedila stabla koja će biti zasađena na jednom od dijelova zahvaćenim požarom i nju će skupa provoditi Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori uz saradnju kako zainteresovanih opština u Sandžaku tako i organizacija i pojedinaca.

Delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća su pored predsjednice Vijeća dr. Jasmine Curić, činili i predsjednik Izvršnog odbora Fahrudin Mavrić, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora Elvir Eminbegović i sekretar Vijeća Mirza Hajdinović.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: