Aktuelno Društvo Srbija

Srbija: Nastava počinje regularno od 1. septembra

Ružić je nakon sednice pomenutog štaba objasnio da će modeli zavisiti od epidemiološke situacije i ukrštanja podataka o  broju vakcinisanih, broju zaraženih, procentu pozitivnih testova i kako se primenjuju mere prevencije u samim školama.

On je naveo da će prvi model pripadati potpuno sigurnom okruženju, gde obrazovno-vaspitni rad može da se odvija u školi, za sve učenike u odeljenju istovremeno. Čas traje 45 minuta, deca sede zajedno u klupama, nose masku samo dok razgovaraju. Vakcinisani nastavnici ne nose masku sve dok ne priđu učeniku na 1.5 metar rastojanja.

Drugi  ili kombinovani model, predstavlja organizaciju nastave putem neposrednog rada i onlajn. Ovaj model sličan je prošlogodišnjem – za učenike od 1. do 6. razreda nastava je u školi, a za učenike 7. i 8. razreda, kao i za srednjoškolce – nastava se odvija kombinovano.  Odeljenja su podeljena na grupe do 16 učenika, jedan dan su u školi, a drugi dan nastavu slušaju na daljinu, preneo je Ružić.

Treći model, kako je precizirao, rezervisan je za najugroženije opštine, odnosno one koje po pomenutim faktorima predstavljaju veliki stepen rizika po zdravlje opšte populacije u toj konkretnoj sredini.

Prvi potpredsednik Vlade je dodao da će redovna nastava krenuti u najvećem broju škola, uz napomenu da će epidemiološku situaciju u  školama sagledavati i Tim za škole, koji čine predstavnici Instituta za Javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” i resornog ministarstva.

Taj tim, kako je ukazao, ima zadatak da u narednom periodu prati i koordiniše primenu preventivnih mera u radu škola i na nedeljnom nivou razmatra situaciju u svakoj pojedinačnoj lokalnoj samoupravi i donosi odluku koji model nastave može da se primenjuje.

Prema njegovim rečima, na osnovu kriterijuma u lokalnim samoupravama primenjivaće se određeni model ili kombinacija modela, gde će se opštine svrstati u zelenu, žutu ili crvenu zonu.

On je predočio da zelena zona zapravo predstavlja nizak rizik zaražavanja od koronavirusa, žuta za srednji rizik, dok je crvena zona simbol visokog rizika zaražavanja.

Ukoliko dođe do promene modela, škole će o tome obavestiti roditelje do petka, do 12 časova, precizirao je Ružić i dodao da će u slučaju dvoje ili više učenika zaraženih ta grupa/odeljenje preći na onlajn nastavu na 10 dana.

Kada su u pitanju predškolske ustanove, tu važe preporuke iz jula, gde deca ne nose maske i dalje, kao ni vakcinisani vaspitači, potvrdio je prvi potpredsednik Vlade.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon rekao je da nam epidemiološka situacija nije baš naklonjena, jer će se početak školske godine poklopiti sa visokom aktivnošću koronavirusa, te da treba striktno poštovati sve predviđene mere predložene za školske ustanove.

On je istakao da modeli nastave koji su predočeni pokazuju da se kreće sa situacijom koja podrazumeva da u školu dolaze zdravi i da su nastavnici što je moguće više vakcinisani, a ako nisu moraju da nose maske.

Kon je poželeo roditeljima i deci da što lepše krenu u školu, da se svi  zajedno izborimo sa ovom situacijom i počnemo da obaramo krivu koja ide naglo prema gore.

Glavno oružje nedovoljno koristimo, a to je vakcina. Što više oko dece ima vakcinisanih, manje može dete da unese u školu virus, objasnio je on i naglasio da kompletna nauka stoji iza apela za vakcinaciju.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba, kako je istakao, bilo je reči o kovid propusnicama i obaveznoj vakcinaciji, ali nikakve odluke u vezi sa tim temama nisu donete.

Kon je ocenio da je odluka o davanju treće doze vakcine primerena u aktuelnoj situaciji i sigurno će dati rezultate, i ukazao na to da je treća doza nešto što je pokazano da je bilo od koristi u Izraelu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu.

U određenim situacijama dolazi do proboja imuniteta. U vreme cirkulacije virusa i oni koji su vakcinisani, čak i sa dve doze, mogu zbog pada zaštite koje su dobili vakcinom da budu inficirani. Sa trećom dozom se pojačava individualna zaštita, objasnio je on.

Kon je istakao da davanje treće doze utiče na cirkulaciju virusa, jer se smanjuje mogućnost da, pre svega stariji građani, koji su u dodatnom riziku, budu zaraženi.

Izvor: https://www.srbija.gov.rs/vest/569932/nastava-pocinje-regularno-od-1-septembra.php

Povezane vijesti

%d bloggers like this: