26 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Prijepolje Sandžak

BNV: Opština Prijepolje nastavlja sa diskriminacijom Bošnjaka

Predstavnici BNV-a su nakon jučerašnjeg susreta sa predsjednikom opštine Prijepolje Vladimirom Babićem i njegovim saradnicima ocjenili da opština Prijepolje nastavlja sa diskriminacijom Bošnjaka u oblastima značajnim za status i položaj bošnjačkog naroda u Sandžaku.

Član IO BNV-a Nadir Dacić u zajedničkom obraćanju sa predsjendikom Opštine Prijepolje Vladimirom Babićem i njegovim zamjenikom Esadom Hodžićem

“Od predsjednika opštine je zatraženo da, u što kraćem roku, vrati bošnjačku nacionalnu zastavu na jarbole ispred opštinske uprave i na zgrade lokalnih ustanova sa kojih je, nakon nedavne posjete predsjednika države i uklonjena. Predstavnici BNV su također ponovili zahtjev o ugradnji kamene ploče sa historijskim podacima u rekonstruisani Fatihov most u naselju Šarampov, u skladu sa inicijativom BNV i mišljenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu. Delegacija BNV je na sastanku konstatovala i nepovoljnu situaciju u oblasti obrazovanja na bosanskom jeziku u ovoj sandžačkoj opštini, gdje se nastava na maternjem jeziku Bošnjaka jedino izvodi u školi u Brodarevu”, saopšteno je iz BNV u vezi posjete delegacija Vijeća na čelu sa predsjednikom Izvršnog odbora Fahrudinom Mavrićem opštinu Prijepolje.

Kako je naglašeno od predsjednika opštine je zatraženo da ukloni prepreke za početak nastave na bosanskom jeziku u svim prijepoljskim školama.

Kako je predočenp predstavnici BNV-a su na sastanku iznijeli i probleme u procesu rekonstrukcije prijepoljske musale koja je jedna od najznačajnjih kulturno-historijskih spomenika bošnjačke kulture u ovom gradu i zatražila od predsjednika i da opština Prijepolje započne redovno finansiranje rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća, što je i zakonska obaveza opština gdje žive Bošnjaci.

Iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji se podsjeća da prema popisu iz 2011. godine, skoro polovina stanovništva opštine Prijepolje su pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice čiji je maternji bosanski jezik, dok u lokalnom parlamentu većinu čine odbornici bošnjačke nacionalnosti.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: