27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

BNV nizom manifestacija obilježava 20. novembar, Dan Sandžaka

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Fuad Baćićanin najavio je danas niz manifestacija povodom obilježavanja 20. novembra, Dana Sandžaka.

Predstavljajući program obilježavanja 20. novembra – Dana Sandžaka, kao jedan od najvažnih blagdana sandžačkih Bošnjaka, Baćićanin je podsjetio da se Dan Sandžaka obilježava 20. novembra, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine.

“Na prvom zasjedanju ZAVNOS-a odabrana su 62 vijećnika. Među izabranim vijećnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacionalnosti i vjera, te i prvi put u našoj historiji izabrano je pet žena. Tada je formiran i Izvršni odbor ZAVNOS-a sa Sretenom Vukosavljevićem kao predsjednikom i Muratom ef. Šećeragićem, kao potpredsjednikom”, rekao je Baćićanin.

Naglasio je da je program za obilježavanje Dana Sandžaka usklađen sa trenutnim dešavanjima u Palestini, i da neće biti svečanog karaktera.

Program počinje u subota, 18. novembra kada će u Novom Pazaru biti održan Program stručnog usavršavanja „Pravopisna norma bosanskog jezika.“

U ponedjeljak, 20. novembra na zgradi Gimnazije Pljevljima, na mjestu gdje je 20. novembra 1943. godine formiran ZAVNOS, delegacija BNV će položiti cvijeće, a istog dana u Novom Pazaru biće upriličena Dodjela književne nagrade „Pero Ćamila Sijarića“.

“Ovdje u Glavnom redu Bošnjačkog nacionalnog vijeća dodijelit će se književna nagrada Pero Ćamila Sijarića našem poznatom i velikom književniku Bajramu Redžepagiću. Ovaj velikan bošnjačke knjiženosti koji trenutno živi u Australiji objavio je brojna i značjna djela, počevši od 1977. godine i njegov književni rad i dalje traje”, predočio je Baćićanin.

U Sjeničkoj kući, u Sjenici će u utorak biti otvaranje izložbe slika sa Likovne kolonije „Sjenica 2023“, a u Prijepolju promocija knjige „Ram Bulja i druge pripovijetke“ književnika Ćamila Sijarića (po izboru akademika Faruka Dizdarevića).

U petak, 24. novembra u Glavnom uredu BNV-a će biti projekcija dokumentarnog filma „Potraga za izgubljenim Sandžakom“ autora Damira Grude i tribina „Sandžak, Srbija, Evropa: Potraga za izgubljenim identitetima između historije, nacije i teritorije“.

Također, u subootu, 25. novembra u Sjenici i Tutinu će biti održan Program stručnog usavršavanja „Pravopisna norma bosanskog jezika“.

Odluku da se 20. novembar proglasi nacionalnim praznikom sandžačkih Bošnjaka donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a tu odluku verifikovao je i tadašnji Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije.

Bošnjački historičari smatraju da je odlukom za formiranjem ZAVNOS-a u ratnim uslovima započeta autonomija Sandžaka, jer su na osnivanju ZAVNOS-a izabrane Narodna skupština i Vlada Sandžaka sa sedam ministarstava.

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, kao i još nekim mjestima u Sandžaku 20. novembar je za Bošnjake neradni dan, a na zgradama lokalne samouprave, opštinskih ustanova i preduzeća i škola je istaknuta bošnjačka acionalna zastava.

Ovaj datum je i zvanični blagdan Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori, a obilježavju ga Bošnjaci, građani Sandžaka i sandžačka dijaspora širom svijeta.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: