25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Prijepolje Sandžak

BNV: Opštinska uprava Prijepolja da pravilno ističe zastavu bošnjačkog naroda

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozvalo je danas opštinsku upravu u Prijepolju “da poštuje zakone Republike Srbije i da pravilno ističe zastavu bošnjačkog naroda u Srbiji”.

“Osuđujemo postupak lokalnih prijepoljskih vlasti koje su tokom nedavne posjete predsjednika Republike uklonili bošnjačku nacionalnu zastavu sa jarbola ispred opštinske uprave i time grubo prekršili manjinske zakone i povrijedili nacionalna osjećanja Bošnjaka u Prijepolju i cijelom Sandžaku”, saopštili su danas iz BNV-a uz podsjećanje da je zakonska obaveza lokalnih vlasti da istaknu zastavu nacionalne manjine čiji se jezik nalazi u službenoj upotrebi na teritoriji te jedinice lokalne samouprave.

Iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji se ocjenjuje da “posebno zaprepašćuju i navodi da su zastave uklonjene i sa ostalih lokalnih ustanova i to po usmenom nalogu opštinskih vlasti u Prijepolju”.

“Bošnjačko nacionalno vijeće poziva vlasti u Prijepolju da u najkraćem mogućem roku vrate bošnjačku nacionalnu zastavu na jarbole svih lokalnih institucija i ustanova i time pokažu da su Bošnjaci, kao većinski narod u Prijepolju, jednaki u pravima sa pripadnicima drugih naroda.Bošnjačko nacionalno vijeće ovim putem poziva i predstavnike bošnjačkih i sandžačkih stranaka u lokalnoj vlasti i parlamentu da reaguju na ovakve postupke i zaustave urušavanje prava bošnjačkog naroda u opštini Prijepolje”, navodi se u regiranju.

Poručuje se i da, ukoliko se ovakva praksa nastavi, Bošnjačko nacionalno vijeće će zaštitu prava bošnjačke zajednice u Prijepolju tražiti putem pravosudnih institucija.

Iz opštinske uprave do sada nije bilo reagiranja na osude iz BNV-a.

Okosnicu vlasti u Prijepolju čini Srpska napredna stranka (SNS) i Stranka pravde i pomirenja (SPP), a participira i Sandžačka demokrtaska partija (SDP).

Foto: BNV

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: