24 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Politika Priboj Sandžak Srbija

BNV: Organi Republike Srbije ne čine ništa da rasvijetle zločin u Sjeverinu

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je povodom 30. godina od otmice 16 Bošnjaka iz Sjeverina osudilo saučesništvo tadašnjih vlasti Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije u planiranju, organizovanju i činjenju zločina nad civilima bošnjačke, hrvatske i drugih nacionalnosti u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima  i drugim mjestima u Sandžaku.

Podsjećajući da su prije 30 godina, 22. oktobra 1992. godine pripadnici srpskih oružanih snaga oteli 16 Bošnjaka iz pribojskog sela Sjeverin, kojima se nakon tog dana gubi svaki trag, iz BNV-su naveli da su oteti Bošnjaci izvedeni kod mosta na Limu u mjestu Mioče iz autobusa na redovnoj liniji kojim su putovali na posao u Priboj, a zatim svirepo mučeni i ubijeni na obali Drine.

“Činjenica da organi Republike Srbije do danas nisu ništa učinili na rasvjetljavanju ovog i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima Sandžaka te kažnjavanju zločinaca predstavlja opasnu poruku za Bošnjake koji danas žive u Srbiji”, konstatuju u saopštenju iz ove krovne nstitucije Bošnjaka u Srbiji.

Foto:Ilistracija

Bošnjačko nacionalno vijeće napominje da su srpske oružane snage tokom 90-tih godina sprovele, ocjenjuju, organizovani državni teror nad bošnjačkim narodom u Sandžaku, te da su više od 17.000 Bošnjaka bili žrtve prebijanja, nelegalnih pretresa i policijskih zastrašivanja.

Veče uoči ovog događaja, dodaje se, pripadnici iste jedinice oteli su Sabahudina Ćatovića ispred porodične kuće u Sjeverinu i odveli ga u nepoznatom pravcu. U ovom periodu u Sjeverinu su nedužno stradali Ramo Berbo i Hasan Mujović.

“Organi Republike Srbije od 1990. godine do danas imaju tolerantan odnos prema svim zločinima koje su počinile srpske oružane snage nad bošnjačkim narodom uključujući i zločin genocida u Srebrenici”, dodaju.

Iz BNV-a upozoravaju da “sve dok se ne rasvijetle zločini nad Bošnjacima Sandžaka, počinioci ne kazne i ne sprovede proces lustracije”, Bošnjaci u srpskim oružanim snagama vide objektivnu neprijateljsku oružanu silu.

Bošnjačko nacionalno vijeće u saopštenju izražava najdublje saosjećanje sa žrtvama zločina u Sjeverinu i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku i njihovim porodicama i traži od nadležnih državnih organa hitno otkrivanje i identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava.

Tog 22. oktobra 1992. godine, nakon legitimisanja svih putnika, iz autobusa su izvedeni samo građani bošnjačke nacionalnosti – Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hodžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Idriz Gibović, Ramahudin Ćatović i Mevlid Koldžić – i vojnim kamionom odveženi u pravcu Višegrada, gdje su brutalno pretučeni i potom ubijeni, zaključuju u saopštenju iz BNV-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: