26 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika

SSP Novi Pazar: Zagađeni vazduh uzrok bolesti građana, vlasti da reaguju

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Novom Pazaru ukazao je danas na ogromnu zabrinutost građana Novog Pazara zbog zagađenosti vazduha i rijeka u ovom gradu, ali i regionu.

Predsjednik GO SSP Novi Pazar Benjamin Birđozlić je izjavio da je po zdravlje građana opasno štetan vazduh i zagađenje rijeka, posebno dolaze do izražaja u zimskom periodu, a to je postala činjenica već dugi niz godina.

Iznio je mišljenje da lokalna vlast u Novom Pazaru trenutno nema nikakav akcioni plan niti bilo kakav drugi program o rješavanju navedenih problema.

“U predloženom budžetu grada Novog Pazara za 2023. godinu uopšte nisu predviđena novčana sredstva koja će se iskoristiti za rješavanje istih. Zašto? Smatramo da se za rješavanje svega nevedenog, mogu preduzeti različite mjere poput izdvajanja namenskih sredstava iz budžeta, izrada dugoročnih i kratkoročnih planova o zaštiti životne sredine, dosljedna i potpuna izrada lokalnog registra izvora zagađivanja, građevinsko uređivanje rječnih korita, rekonstrukcija kanalizacione mreže u tačkama opterećenja kanalizacije, vršenje doslednog inspekcijskog nadzora i slično”, naveo je Birđozlić u izjavi za medije.

Iz GO SSP Novi Pazar pozivaju aktuelnu gradsku i republičku vlast na hitnu reakciju.

“Zagađivanje rijeka Raške, Jošanice i Trnavice su postala svakodnevnica koju građani sa lakoćom neposredno opažaju, a zagađen vazduh u Novom Pazaru u velikoj mjeri, o čemu govore podaci SEPA agencije, je uzrok sve većeg broja kardiovaskularnih i respiratornih bolesti kod naših sugrađana. Zdravlje ljudi u Novom Pazaru mora biti prioritet, a zdrava priroda je preduslov za to”, poručeno je u saopštenju za javnost.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: