26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo

BNV pozdravilo osudu promocije genocida u Srebrenici, ponovo pozvalo državu Srbiju da usvoji rezoluciju

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je pozdravilo osudu dijela javnosti na očiglednu promociju genocida u Srebrenici i to kroz prodaju proizvoda kojima se veliča najsvirepiji zločin na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji su pozvali državni vrh Srbije, prije svega Vladu, Narodnu skupštinu i predsjednika države da podrže usvajanje rezolucije o osudi genocida u Srebrenici, osude promociju i veličanje genocida u Srebrenici, promjene odnos države Srbije prema bošnjačkom narodu i time, kako je navedeno, započnu proces obnove povjerenja Bošnjaka u institucije države u kojoj žive.

“Genocid u Srebrenici zauzima posebno mjesto u kolektivnom sjećanju bošnjačkog naroda te Bošnjačko nacionalno vijeće najoštrije osuđuje promociju i veličanje ovog stravičnog zločina. Upravo u slučaju povlačenja spornih proizvoda smo vidjeli i važnost nezavisnih i demokratskih medija koji su i ukazali na ovaj problem, nakon što su se reklame za ovaj proizvod pojavile na društvenim mrežama”, ocjenjeno je iz BNV-a .
Oz BNV-a su izrazili nadu da će uskoro reagovati i nadležno tužilaštvo koje sada pozivaju da što prije otvori predmet povodom ovog nemilog slučaja.
“Nažalost svjesni smo i činjenice da je reakcija nekih državnih organa uslijedila nakon pritiska dijela demokratske javnosti te da je potrebno sistemsko i trajno rješenje za ovu pojavu. Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici koju bi usvojila Narodna skupština Srbije je dobar način da se započne proces suočavanja sa prošlošću u Srbiji i otvori dijalog sa bošnjačkim narodom koji je I bio žrtva genocida”, navode iz BNV-a i poručuju da je jedino suočavanjem sa prošlošću moguće graditi sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost za generacije koje dolaze.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: