29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

Bošnjaci Sandžaka traže hitno uklanjanje bilborda sa likom četničkog komandanta Draže Mihajlovića

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) osuđuje postavljanje bilborda, sa likom Draže Mihailovića, Udruženja „Naša Drina“ u sredinama gdje žive Bošnjaci i traži njihovo hitno uklanjanje. Postavljanje ovih bilborda u sredinama gdje žive Bošnjaci osudile su sve bošnjačke politilke partije u Sandžaku.

Bošnjačko nacionalno vijeće je 2015. godine osudilo odluku Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji vođe četničkog pokreta u Srbiji Draže Mihailovića i podsjeća na zlodjela koja je četnički pokret počinio u sredinama u kojima žive Bošnjaci.

“U jačanju tolerancije, međunacionalne saradnje i poštivanja različitih kulturnih vrijednosti moraju učestvovati svi faktori u društvu od pojedinaca, preko udruženja i institucija, do države, stoga, pozivamo odgovorne da pod hitno uklone postavljene propagandne panoe”, navedeno je u reagiranju iz BNV-a.

Na bilbordima postavljenim organizaciji udruženja “Naša Drina, na ulazu u Prijepolje i Priboj, pored lika četničkog komandanta navodi se da će 17. oktobra u 17. sati u Bregalničkoj 24 u Beogradu, u kući u kojoj je živeo Dragoljub Draža Mihajlović biti otvoren muzej i otkriven spomenik proslavljenom srpskom heroju, ratniku i prvom gerilcu porobljene Evrope

Prethodna je Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Ogranak u Prijepolju, osudila je postavljanje bilborda sa likom Draže Mihajlovića na ulazu u Prijepolje i Priboj i poziva predstavnike udruženje “Naša Drina” koji su ove bilborde postavili da ih ukloni iz ove dvije opštine.

Postaljanje bilborda osudile su Stranka pravde i pomirenja (SPP) i Sandžačka demokrtaska partija (SDP).

“Ovakve stvari, koje izazivaju uznemirenost kod Bošnjaka Limske doline, su nedopustive. Tražimo od lica koja su postavila sporne bilborde da ih hitno uklone. Takodjer, naglašavamo da su Prijepolje i Priboj višenacionalne sredine, u kojima su se uvijek njegovali dobrosusjedski odnosi i duboko vjerujemo da ovaj čin neodgovornih pojedinaca neće narušiti odnos koji je godinama unazad njegovan”, ukazali su Stranka pravde i pomirenja (SPP), poručivši će se uvijek zalagati za mir, stabilnost, pomirenje i njegovanje dobrosusjedskih odnosa, što predstavlja garanciju za svjetliju budućnost svih građana.

“Draža Mihailović je nedvosmisleno potvrđeni ratni zločinac, a četničke formacije koje su bile pod njegovom komandom tokom Drugog svetskog rata su izvršile brojne okrutne zločine nad bošnjačkim narodom u Polimlju i istočnoj Bosni.Smatramo da postavljanje bilborda sa Mihajlovićevim likom predstavlja duboko nepoštovanje prema žrtvama tih zločina i njihovim potomcima.Podsjećamo da suočavanje sa prošlošću i osuda zločina ne predstavlja samo moralnu obavezu, već i jedinu moguću osnovu za izgradnju mirnog, tolerantnog i prosperitetnog društva.Zbog toga pozivamo nadležne organe da hitno preduzmu korake kako bi se uklonili ovi bilbordi koji duboko vređaju potomke žrtava četničkih zločina”, naveli su iz SDP-a, apelujući na građane da se bez obzira na vjeru i naciju pridruže u osudi glorifikacije svih ratnih zločinaca i da zajedno rade na izgradnji društva koje poštuje temeljne ljudske vrijednosti.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: