28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

BNV poziva Bošnjake da ujedine glasove, a bošnjačke stranke da udruže izborne rezultate i založe se za vitalne nacionalne interese

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozvalo je večeras Bošnjake da na izborima 17. decembra glasaju za bošnjačke partije koje su spremne da udruže svoje glasove.

“Poštovani Bošnjaci, pozivamo vas da svoj glas date bošnjačkim političkim partijama i subjektima koje su spremne da udruže svoje izborne rezultate, zadrže ih u Sandžaku i formiraju stabilne skupštinske većine u lokalnim parlamentima. Svoj glas dajte političkim subjektima koji su spremni da nakon izbora formiraju zajednički bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije. Dajte glas onima koji ih neće predati većinskim partijama i utopiti ih u većinske nacionalne interese”, navodi se u pozivu iz predstavničkog tijela Bošnjaka koji žive u Srbiji.

Istovremeno, pozivaju bošnjačke političke partije i subjekte da javno izraze spremnost da nakon izbora udruže izborne rezultate i na taj način se založe za pitanja i interese od vitalnog značaja za Bošnjake.

“Zajedničkim djelovanjem, Bošnjaci mogu postati jak politički faktor za nacionalni i ekonomski prosperitet Sandžaka i ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka u Republici Srbiji”, ističe se u tom pozivu.

Iz BNV-a biračE pozivaju da izađu na izbore i ostvare svoje zakonom predviđeno pravo ali i obavezu da uzmu učešće u izbornom procesu, jer, kako se podvlači, na izborima se suverenitet daje onima koji će ih u naredne četiri godine predstavljati, donositi važne odluke i zastupati interese Bošnjaka na svim nivoima.

“Odgovornost je na nama da budućnost nas i naše djece predamo onima koji će se boriti za naša nacionalna i građanska prava, kako bi naš Sandžak krenuo putem prosperiteta, razvoja i stabilnosti”, ukazuju iz BNV-a.

Bošnjačko nacionalno vijeće predočava da u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, a u cilju sveobuhvatnijeg ostvarivanja nacionalnih prava i interesa Bošnjaka u Republici Srbiji, sa pažnjom prati svaki izborni proces.

Za 17. decembar 2023. godine su zakazani parlamentarni, ali i lokalni izbori u nekim sandžačkim opštinama, a učešće na izborima je prijavilo više političkih partija i subjekata koji pretenduju da dobiju bošnjačke glasove.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: