19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Obilježavanje 20. novembra, Dana Sandžaka

Bošnjaci i svi građani Sandžaka danas obilježavaju 20. novembar, Dan Sandžaka. Ovaj datum je i zvanični blagdan Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori i proslavlja ga i sandžačka dijaspora širom svijeta.

Bošnjačko nacionalno vijeće će u, skladu sa mjerama i preporukama zdravstvene struke, organizirati program emitovan na Facebook stranici i Youtube kanalu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao i na  RTV Novi Pazar.

Raznim kulturnim događajima i skupovima, organizirah od strane različitih ustanova i organizacija 20. novembar – Dan Sandžaka biće obilježen u gotovo svim sandžačkim mjestima kai i sandžačkoj dijaspori.

Prikazivanjem javnog časa iz historije „Sandžak kroz historiju“ koji će biti tačno u 13:05 sati započinje obilježavanje, a od 17:05h online tribine „ZAVNOS – historijske okolnosti, značaj i perspektive“.


14. Sandžački književni susreti počinju u 20:00 sati,a koji su inače najduža manifestacija obilježavanja dana Sandžaka.

Odluku da se 20. novembar proglasi nacionalnim praznikom sandžačkih Bošnjaka donelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a tu odluku verifikovao je i tadašnji Savet za nacionalne manjine Republike Srbije.

Ovaj dan se četrnaest godina obilježava u znak sećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima održana osnivačka sednica Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Bošnjački istoričari smatraju da je tog dana u ratnim uslovima započeta autonomija Sandžaka, jer su na osnivanju ZAVNOS-a izabrane Narodna skupština i Vlada Sandžaka sa sedam ministarstava.

Na prvom zasjedanju ZAVNOS-a odabrana su 62 vijećnika koji su predstavljali sve krajeve Sandžaka. Među izabranim većnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacija i vera, a prvi put u istoriji ovih naroda, na javne funkcije, izabrano je pet žena.

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, kao i još nekim mjestima u Sandžaku 20. novembar je za Bošnjake neradni dan, a na zgradama lokalne samouprave, opštinskih ustanova i preduzeća i škola je istaknuta bošnjačka acionalna zastava.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: