18 Aprila, 2024
Aktuelno Art Društvo Kultura

BNV raspisao nagradni likovni konkurs “Boje moje zastave”

Bošnjačko nacionalno vijeće u okviru programa obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave i u cilju afirmacije nacionalnih simbola sandžačkih Bošnjaka, raspisalo je nagradni likovni konkurs “Boje moje zastave” za najbolji likovni rad koji obrađuje temu bošnjačke nacionalne zastave.

“Cijeneći da je ova aktivnost korisna iz više aspekata: zanimljivo, jer djeca sama izražavaju svoju motivaciju, zabavno, jer će neko to gledati, korisno, jer će vježbati vlastiti izražaj, te izazovno pošto će neki radovi biti odabrani kao najbolji”, navode iz BNV-a.

Prema propozicijama Konkursa učestvuju djeca u pripremnom predškolskom programu, učenici I i II razreda osnovne škole i učenici III i IV razreda osnovne škole.
Pravo učešća imaju djeca u pripremnom predškolskom programu i učenici od I do IV razreda osnovne škole sa područja grada Novog Pazara i opština Tutin, Sjenica, Priboj, Nova Varoš i Prijepolje, dok individualni učesnici mogu da pošalju do tri rada u različitim likovnim tehnikama.

Konkurs traje od 14. aprila do 28. aprila 2023. godine, a za prvo, drugo i treće mjest u sve tri kategorije su vaučeri od 5, 8 i 10 hiljada dinara.

Tehnika je slobodna (olovka, tempera, akvarel, tuš, kolaž, kombinovane tehnike na papiru), a radovi su na papiru, maksimalnog formata dimenzija bloka broja 5, (radovi većih formata od određenog neće biti razmatrani).

Cilj konkursa je da učenici uz upotrebu simbola bošnjačke nacionalne zastave na kreativan i autentičan način predstave svoje viđenje bošnjačke nacionalne zastave.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: