27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

BNV: Šarčević što prije da povuče protivpravni akt kojim se narušavaju temeljna ljudska i manjinska prava i slobode

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je danas saopštilo da najoštrije osuđuje postupak ministra prosvjete Mladena Šarčevića kojim je, kako se navodi, protivpravno razriješen Školski odbor Osnovne škole “Avdo Međedović” u Novom Pazaru i kojim se suspenduju manjinska i ljudska prava Bošnjaka u Srbiji.

“Ministar Šarčević je ovakvim postupanjem još jednom najgrublje prekršio Ustav i zakon i time izvršio drsku diskriminaciju Bošnjaka”, stoji u reagiranju i dodaje se da su rješenje ministra prosvjete o razrješenju i imenovanju novih članova Školskog odbora Osnovne škole “Avdo Međedović” u Novom Pazaru su posljednji u nizu napada jednog dijela Vlade Republike Srbije na bošnjačke nacionalne institucije i ustanove od posebnog značaja za Bošnjake u Sandžaku.

Kako se ističe povodom rješenja ministra prosvjeta, dana 02. aprila 2020. godine zasjedalo je Predsjedništvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća u punom sastavu sastavljeno od predstavnika liste „Samoopredjeljenje – dr. Sulejman Ugljanin“ i liste „Vakat je – prof. dr. Sait Kačapor“.

“Članovi Predsjedništva su jednoglasni u ocjeni da svojim posljednjim činom, ministar prosvjete pokušava da za vrijeme vanrednog stanja suspenduje demokratiju, vladavinu prava i sva ljudska i manjinska prava Bošnjaka na ovim prostorima. Bošnjačko nacionalno vijeće je duboko zabrinuto trenutnom situacijom i poziva ministra prosvjete da što prije povuče protivpravni akt kojim se narušavaju temeljna ljudska i manjinska prava i slobode i kojima se dalje urušava vladavina prava u Srbiji”, poručuju iz BNV-a.

Napominje se da “ministar Šarčevič donosi rješenje u danima kada iz evropskih institucija i međunarodnih organizacija dolaze poruke upozorenja da država Srbija ne smije koristiti vanredno stanje za suspenziju demokratije i vladavine prava”.

Iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji podsjećamo da je prošlog mjeseca ministar Šarčević potpisivao sporazum sa jednom nevladinom organizacijom i lokalnom televizijom i time, kako se ocjenjuje, također, najgrublje prekršio Ustav i zakon i pokušao da ukine nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća u oblasti obrazovanja na bosanskom jeziku.

Bošnjačko nacionalno vijeće će o ovom aktu ministra prosvjete obavijestiti i međunarodnu zajednicu, te pokrenuti sve pravne mjere u cilju zaštite ustanova od posebnog značaja za Bošnjake u kojima se kompletna nastava izvodi na bosanskom jeziku.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: