19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Srbija

Ponoš: Poštujem deklaraciju o Srebrenici, protiv sam ulaska Srbije u NATO

Predsjednički kandidat koalicije “Ujedinjeni za pobedu Srbije” Zdravko Ponoš izjavio je danas da se kao predsjednik Srbije nikada neće odreći Kosova i Metohije, protiv je ulaska u NATO, dok ujedno podržava deklaraciju o Srebrenici, prenosi agencija Beta.

“Odlazeća vlast se odrekla Kosova i Metohije, hteli su da ga podjele, ali nisu uspjeli, povukli su državu Srbiju sa Kosova, dali su sve, a nisu dobili ništa”, kazao je Ponoš.

On je naglasio da je Kosovo dio Srbije, i da tako mora da ostane.

Protiv sam ulaska u NATO, saradnja u Partnerstvu za mir

Zdravko Ponoš izjavio je da se protivi ulasku Srbije u NATO, ali da se zalaže za saradnju u okviru Partnerstva za mir.

On je na televiziji Prva rekao da je saradnja sa Partnerstvom za mir neophodna jer je Srbija okružena NATO zemljama, a NATO je odgovoran i za zaštitu srpskog stanovništva na Kosovu.

– Ponovio svoj stav o Srebrenici

“Za mene je ta stvar regulisana sa dva gesta Srbije. Ja poštujem sve što je država radila prije ovog momenta prije nego što ja budem u situaciju da se bavim državnim poslom na taj način. Jedna od stvari koje je ova država donela to je skupštinska deklaracija kojom se odredila prema tom zločinu. To je što se mene tiče obavezujuća stvar i ja ću to poštovati, ni manje ni više od toga. Ova država privela je odogovorne za taj zločin, predala ih Međunarodnom sudu pravde, krivičnom tribunalu, ispoštovao je svoje međunarodne obaveze. Mi smo članica UN i to tako treba da se radi”, poručio je Ponoš.

Podsjetimo, 2010. godine usvojena je deklaracija o Srebrenici koju je predložila vladajuća koalicija predvođena Demokratskom strankom tadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića. Aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka su protiv ove deklaracije.

Izvor:Beta

Povezane vijesti

%d bloggers like this: