Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

BNV: Srbija šalje otvorenu genocidnu prijetnju svim Bošnjacima, a posebno Bošnjacima u Sandžaku

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je ocjenilo da državni organi Srbije zabranom skupa Inicijative mladih za ljudska prava kojim je planirano uklanjanje murala osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu šalju otvorenu genocidnu prijetnju svim Bošnjacima, a posebno Bošnjacima u Sandžaku.

Kako se ističe u reagiranju genocid nad Bošnjacima izvršile su srpske oružane snage početkom jula 1995. godine i smatra se jednim od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, a Haški tribunal je Ratka Mladića pravosnažno osudio za genocid i druge zločine.
“Vlast u Srbiji trenutno čine isti oni koji su vladali Srbijom u vrijeme planiranja, sprovođenja i prikrivanja zločina u Hrvatskoj, genocida širom Bosne i Hercegovine, zločina u Sandžaku i na Kosovu. Odlukom srpskog ministra policije Vulina da spriječi uklanjanje murala Ratka Mladića u Beogradu, državno rukovodstvo Srbije ohrabruje veličanje osuđenih ratnih zločinaca i šalje prijetnju biološkom opstanku Bošnjaka u Sandžaku”, istakli su u saopštenju iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.
Pozivaju Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu da, kako su podvukkli,  velikosrpsku politiku zvanično proglase objektivnom prijenjom za mir i stabilnost na Balkanu.
Foto: Danas

Povezane vijesti

%d bloggers like this: