23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Sandžak

Hatarname povodom smrti Muamera Zukorlića

Nakon iznenadne smrti predsjednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, koji je danas preselio na Ahiret, mnogobrojne organizacije, zvaničnici i pojedinci se putem zvaničnih glasila opraštaju od bivšeg muftije Islamske zajednice u Srbiji.

Pored njegovih najbližih saradnika i zvaničnika institucija u kojima je Zukorlić imao važnu ulogu, hatarnamu je među prvima uputio i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Hatarnama je upućena i od Islamske zajednice Srbije (IZS, prije svih od zamjenika sandžačkog muftije Muhameda ef. Demirovića, koji je, kako je naveo, bez obzira na sva neslaganja i nesporazume, zamolio Gospodara Milostivog da mu se smiluje, grijehe oprosti i Džennetom obraduje.

“Porodici i prijateljima podari lijepi sabur, a nama svima da snage da pouku uzmemo i za ovaj čas se na najbolji način pripremimo”, napisao je ef. Demirović.

Iz Bošnjačke stranke (BS) Crne Gore su na svom zvaničnom nalogu naveli su da su sa tugom primili vijest o smrti lidera SPP-a Muamera Zukorlića, te uputili izraze najdubljeg saučešća.

“Kao muftija sandžački, dao je snažan doprinos Islamskoj zajednici u Srbiji. Njegova odvažnost u stavovima, hrabrost u donošenju odluka i učenost koju je pokazivao prilikom svakog razgovora, zasigurno su karakteristike po kojima ćemo ga pamtiti”, ističu iz BS-a i poručuju da je Sandžak izgubio velikog borca za prava bošnjačkog naroda.

Pored toga, na društvenim mrežama se mnogobrojne pristalice porukama i citatima opraštaju lika i djela Muamera Zukorlića, kao i veliki broj onih koji nisu dijelili u svemu zajedničke stavove sa njim.

Muamer Zukorlić je rođen 1970. godine u selu Orlje, Opština Tutin. Osnovnu školu je završio u selu Ribariće i Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Školovao se Alžiru, u Konstantini, gdje je studirao šerijatsko pravo na tamošnjem Islamskom fakultetu.

Nakon njegovog osnivanja 1993, godine, a na prijedlog Sulejmana Ugljanina, izabran je za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžak. Na tu funkciju bio je ponovo izabran 1998. i 2003. godine.

Na Saboru Islamske zajednice u Srbiji 27. marta 2007. god. izabran je za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i Glavnog muftiju, da bi u julu 2008. god. na izborima u Islamskoj zajednici bio ponovo izabran za Glavnog muftiju.

Od 2012. godine je direktno ušao u politiku i bio kandidat za predsjednika Republike Srbije.

Pred vanredne parlamentarne izbore 2016, podsjeća Istinomer, najpre se privremeno odrekao pozicije muftije, kao bi predvodio izbornu listu Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ).

U decembru 2017. godine Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka preimenovana je u Stranku pravde i pomirenja (SPP), sa ciljem da proširi svoje djelovanja izvan Sandžaka i ponudi program prihvatljiv Srbima, Bošnjacima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica u Srbiji. Za predsjednika SPP izabran je Muamer Zukorlić.

Bio je narodni poslanik i potpredsjednik u poslednjem sazivu Skupštine Srbije.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: