28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Priboj Sandžak

BNV: Srpska pravoslavna crkva da se javno i jasno ogradi

Bosnjačko nacionalno vijeće (BNV) u reagiranju izražava zabrinutost i osuđuje nasilničko ponašanje i fašističke izjave u sandžačkim gradovima, nakon što su tokom proslava pravoslavnog Božića upućene šovinističke poruke. Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da se javno i jasno ogradi od ovakvih događaja i pozove policiju i državne organe da za ove, ali i sve prethodne događaje, najoštrije kazni počinioce i o tome obavijesti javnost.

Kako se navodi u Priboju se noć uoči Božića, ispred crkve, slavilo uz sliku Pavla Đurišića, zločinca koji je poznat po zločinima nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu, a na sam Bozić se u lokalnom klubu pjevalo “Božić je – pucaj u džamije”, dok je u Novom Pazaru organizirana provokativna povorka kamiona šlepera sa zastavama i trubama kroz centar grada.

Snimak sa “slavlja” Badnje večeri uz četničku zastavu i uniformisana lica u novopazarskom naselju Šestovo

Podsjeća se i da se u Priboju u posljednje dvije godine konstantno dešavaju prijetnje, pjevanja na veseljima na kojima se poziva na nasilje, a vrhunac ovakvih neprihvatljivih nasilničkih djelovanja jeste ubistvo Ervina Ćelahmetovića.

Bošnjačko nacionalno vijeće pozivalo je nadležne organe da hitno i adekvatno reagiraju.

“Smatramo da su neadekvatne reakcije nadležnih organa koji nisu sankcionirali policijske službenike, niti kaznili one koji su ovakve pjesme pjevali, prije dvije godine razlogom ponavljanja izliva mržnje i netrpeljivosti koje se i dalje u javnosti redovno javljaju, a za koja niko ne snosi odgovornost niti posljedice. Vijeće poziva državu da obavijesti javnost o sankcijama i ishodima svih procesa kod ranijih ubistava Bošnjaka od strane policije, policijskog pjevanja ratnohuškačkih i pjesama koje pozivaju na ubistva i zločine nad Bošnjacima, i svih drugih događaja i zločina nad Bošnjacima Sandžaka”, piše u reagiranju iz BNV-a.

Navodi se i da je Priboj grad u kojem vijekovima žive zajedno pripadnici srpskog i bosnjačkog naroda i ponose se tradicijom dobrih susjedskih odnosa, ali su Bošnjaci u Priboju i okolini posljednjih decenija preživjeli niz stravičnih zločina, kao što je Otmica u Sjeverinu i Zločin u Kukurovićima.

Bošnjačko nacionalno vijeće napominje da su srpske oružane snage tokom 90-tih godina sprovele organizovani državni teror nad bošnjačkim narodom u Sandžaku i da je više od 17.000 Bošnjaka bilo žrtva prebijanja, nelegalnih pretresa i policijskih zastrašivanja.

Organi Republike Srbije od 1990. godine do danas imaju tolerantan odnos prema svim zločinima koji se počine nad Bošnjacima u Sandžaku.

– U Priboju uhapšeni osumnjičeni zbog izazivanja nacionaln mržnje netrpeljivosti i objavljivanja na društvenim mrežama

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prijepolјu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Užicu, uhapsili su M. Đ. (2002), S. Đ. (2002), M. M. (2003) i I. P. (2004) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpelјivosti.

“Oni se sumnjiče da su noćas u jednom ugostitelјskom objektu u Priboju pevali pjesme u kojima su iskazivali nacionalnu mržnju i netrpelјivost, što su objavili putem društvenih mreža. Brzom intervencijom policije osumnjičeni su identifikovani i pronađeni”, saopštio je MUP Srbije

Osumnjičenima je određeno zadržavanje od 48 sat i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužiocu.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: