17 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Turska

Broj poginulih u zemljotresu u Izmiru povećan na 51, Erdogan najavio izgradnju doma za svakog ko je ostao bez krova nd glavom

Uprava za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske (AFAD) saopštila je kako je u zemljotresu koji je pogodio Izmir, poginula najmanje 51 osoba.

Iz AFAD-a su naveli da je nakon razornog zemljotresa registrovano još 658 propratnih zemljotresa.

Potvrdili su da je poginula najmanje 51 osoba, a povrijeđeno 896.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan posjetio je juče područje pogođeno razornim zemljotresom u Izmiru gdje još uvijek traju akcije traženja i spašavanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Erdogan je posjetio i područje Bayrakli koje je najgore pogođeno zemljotresom.

Turski predsjednik je u subotu objavio da su 103 osobe spašene ispod ruševina nakon što je u petak zemljotres pogodio turske egejske provincije.

Obišao je područja pogođena zemljotresom, a iz Uprave za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske (AFAD) informisali su predsjednika o radu obavljenom nakon zemljotresa.

Naglasio je da je 35 mobilnih baznih stanica isporučeno u regiju, s 25 već instaliranih, dodajući da će nakon uklanjanja otpada, početi građevinski radovi na izgradnji kuća za one čiji su domovi urušeni.

Dodao je da je nakon katastrofe 88 zemalja prenijelo svoje poruke solidarnosti i želje za brzim oporavkom.

Uprava za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske (AFAD) ranije večeras je saopćila kako je nakon razornog zemljotresa registrovano još 615 podrhtavanja tla. Čak 40 je bilo oko četiri stepena.

Potrage i spašavanja i dalje se nastavljaju u devet zgrada u Izmiru.

Izvor: AA, TRT bosanski

Povezane vijesti

%d bloggers like this: