Aktuelno Društvo Prijepolje Sandžak

BNV: Za most u naselju Šarampov tradicionalni naziv „Fatihov most“

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća na svojoj 48. sjednici utvrdio je prijedlog odluke u kojem se za most u naselju Šarampov, opština Prijepolje utvrđuje tradicionalni naziv „Fatihov most“, saopšteno je danas iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Kako se navodi prijedlog te odluke Izvršnog odbora biće jedna od tačaka dnevnog reda na sljedećoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a pravni osnov prijedloga odluke je Zakon o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina u kojem je precizirano da nacionalna vijeća utvrđuju tradicionalne nazive u mjestima u kojima je u službenoj upotrebi jezik te nacionalne manjine.

Parampov, pred Drugi svjetski rat

Uz saopštenje iz BNV-a su javnosti stavljene na uvid fotografije mosta i ranijeg perioda,

Nakon Berlinskog kongresa Prijepolje je bilo podjeljeno između Osmanskog i Austrougarskog carstva, most je bio granica.  U Šarampovu granicu su čuvali turski graničari, a tamo preko Lima, na lijevoj obali, austrougarski.

Most u naselju Šarampov u opštini Prijepolje podignut je u 15. vijeku za vrijeme vladavine osmanskog sultana Mehmeda II Fatiha.

Većina dokumenata koji potvrđuju da je objekat pod nazivom „Veliki most“ u Prijepolju podigao osmanski sultan Mehmed II Fatih se nalaze u istanbulskom državnom arhivu, a među najznačnijim su Osmanski popis ušuržija u kazi Prijepolje u Hercegovačkom sandžaku i Sumarni katastarski popis sandžaka Bosna 1468/69.

Iz podataka dostupnih u sačuvanim dokumentima zaključuje se da je sultan Mehmed II Fatih naložio podizanje mosta u Prijepolju sredinom 15. vijeka, a da je most izgrađen oko 1463. godine.

Most je tokom svoje viševjekovne historije puno puta rušen i obnavljan, a  trenutno se nalazi u fazi rekonstrukcije.

Inicijativu za utvrđivanje tradicionalnog naziva mosta uputili su nedavno prijepoljski i sandžački intelektualci.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: