26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Sandžak Srbija

“Bosanski – govorim, pišem, mislim”: Nagrađeni najbolji u nastavi na bosanskom jeziku

Za učenike generacije protekle školske godine u nastavi na bosanskom jeziku sa područja sandžačkih opština i za dobitnike prva tri mjesta na Republičkom takmičenju iz bosanskog jezika Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je uručilo nagrade i pohvalnice. U Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju nastavu na bosanskom jeziku protekle školske godine, u sva tri nivoa obrazovanja, je pohađalo 16.414 učenika.

Nagradu “Bosanski – govorim, pišem, mislim”, sa vaučerom od 6 hiljada dinara, dobili su učenici generacije na bosanskom jeziku, a vau;ere sa po 5, 4 i 3 hiljade dinara učenici koji su osvojili prvo, drugo i treće mjesto na Republičkom takmičenju iz bosanskog jezika u školskoj 2021/22. školskoj godini.

Predsjednik Izvršnog odbora BNV-a, Fahrudin Mavrić rekao je da je cijeli Sandžak ponosan na mlade koji su svjesni bogatstva svoje kulture, historije, jezika i tradicije. Ukazao je i na značaj popisa stanovništva.

“Trebamo biti sretni i zbog toga što svi znamo ko smo, šta smo, kome pripadamo i ko nama pripada. Dragi učenici, roditelji, nastavnici, direktori, krajem ove godine u našoj državi realizuje se popis stanovništva i jako je važno da na tom popisu kažemo jasno da smo Bošnjaci, da je naš jezik bosanski a da nam je vjera islam. To trebamo prenijeti svim našim bližnjima, jer ako želimo uzeti ono što nam pripada onda jasno moramo kazati i ko smo”, rekao je Mavrić.

Poručio je da Bošjaci trebaju biti svjesni da se u državi sve određuje prema broju stanovništva.

“Ako želimo da naša djeca budu sutra podjednako zastupljena i zaposlena u državnim institucijama, sudu, supu, ministarstvima, obrazovnim ustanovama, ako želimo podjednak odnos sa većinskim stanovništvom onda trebamo izaći na popis i izjasnititi se da smo ponosni Bošnjaci. Ova djeca danas ovdje zaslužuju bolju budućnost, zaslužuju da ne gube vrijeme na konflikte i objašnjavanja već da slobodno rade na sebi i usavršavaju se, samo tako ćemo imati sve ono u čemu kasnimo a za šta je vrijeme da dobijemo”, istakao je on uputivši čestitke djeci i njihovim roditeljima i nastavnicima na postignutom uspjehu.

Na svečanosti u Glavnom uredu BNV-a je rečeno da, od 37 osnovnih i srednjih škola u Sandžaku u kojima se nastava odvija na bosanskom jeziku, 29 škola za učenika generacije ima učenika koji je u nastavi na bosanskom jeziku.

Na današnjem prijemu uručene su i pohvalnice razrednicima učenika generacije.

Ove školske godine već druga generacija srednjoškolaca uspješno završava svoje školovanje i polažu prijemne za upis na željene fakultete u zemlji, ali i inostranstvu.

Nastava na bosanskom jeziku u sandžačkim školama počela je 2013. godine kada se za nju opredijelilo 4.545 učenika. Svaka naredna godina bila je uspješnija od prethodne te, tako u 2021/2022. školskoj godini nastavu na bosanskom jeziku pohađalo je 16.414 učenika u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: