Aktuelno Bosna i Hercegovina Crna Gora Društvo Politika

Bošjačka stranka (BS): Obaveza je cijelog čovječanstva da se nikada ne zaboravi genocid u Srebrenici

Foto: Srebrenica Memorial Center

Bošjačka stranka (BS) je danas podsjetila da je prošlo je 29. godina od najmonstruoznijeg genocida na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, u kome je planski i sistemski ubijeno 8.372 nevinih civila, sa ciljem uništenja cijelog jednog naroda.

Kako je poručeno to je pouka za cijelo čovječanstvo i naša obaveza da nikada ne zaboravimo nevino stradale bošnjačke civile, saopšteno je iz BS.

„Važno je zbog nas i budućih generacija da njegujemo kulturu sjećanja na nevine žrtve genocida, da čuvamo istinu i da se borimo da se patnja žrtava i njihovih preživjelih porodica nikome ne ponovi. Raduje nas činjenica što će nedavno usvojena Rezolucija Ujedinjenih Nacija o genocidu u Srebrenici podići svijest svjetske javnosti o ovom monstruoznom zločinu“.

Iz Bošnjačke stranke su kazali i da  će se podizanjem svijesti o genocidu u Srebrenici na međunarodnom nivou, pružiti jedna važna podrška preživjelima, mnogim majkama, sestrama i kćerkama koje i danas tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih, a koje u javnosti i dalje svjedoče govoru mržnje, negiranju i relativizaciji genocida.

Istrajaćemo u traženju i pokazivanju istine, istrajaćemo u borbi protiv zaborava, mržnje i relativizacije genocida u kojem su ubijeni Bošnjaci isključivo zbog etničke pripadnosti. Da se nikada, nikome ne ponovi Srebrenica”, poručili su iz Bošnjačke stranke .

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: