Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Bosna slavi Dan državnosti

U Bosni i Hercegovini danas se slavi 25. novembar, Dan državnosti, u znak sjećanja na zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) tokom Drugog svjetskog rata, 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Obilježavanje Dana državnosti BiH počelo je podizanjem državne zastave na Humu iznad Sarajeva.

Svečanosti su prisustvovale brojne delegacije i predstavnici nevladinog sektora, a državnu delegaciju predvodili su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Denis Bećirović, prenosi BHRT.

Delegacije su Dan državnosti obilježile i posjetama i polaganjem cvijeća na nekoliko lokacija u glavnom gradu BiH, te su tako cvijeće položili na spomen-obilježju Vječna vatra, Mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića, Spomen-obilježju djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, te u Spomen-parku Vraca.

“Kao i svake godine, od kraja rata pa do danas uvijek ista priča kada je riječ o 25. novembru i 1. martu. Ništa nije neočekivano, bez obzira koliko mi posmatrali to kao jednu vrstu političkog ludila. Sad govorimo o 25. novembru, Danu državnosti BiH, koji je jako važan kada govorimo o odnosu prema fašizmu, odnosno antifašističkoj borbi svih naroda u BiH, koji su odabrali pravu historijsku stranu i tada i danas”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

“ZAVNOBiH je mjesto svebosanskog sabiranja, mjesto sinteze, mjesto i događaj koji am govori da ni u budućnosti izlaz nije u svađama, prepirkama i mržnji već u saradnji, dijalogu i zajedništvu. Prije ili kasnije u cijeloj Bosni i Hercegovini mora preovladati jedna nova generacija političkih djelatnika koji će ovu zemlju čvrsto usmjeriti u pravcu budućnosti, poštujući sve velike događaje iz naše prošlosti”, poručio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Polaganje cvijeća i odavanjem počasti danas je i u drugim gradovima u Federaciji BiH obilježen Dan državnosti. Na Partizanskom spomen groblju započelo je obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Mostaru. 

Svečanim defileom i umjetničkim programom na Trgu slobode u Tuzli obilježen je Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Nizom skupova ovaj datum je obilježen u Zenici, Goraždu, Livnu…

Dan državnosti Bosne i Hercegovine i ove godine bilježen je u Federaciji BiH i Brčko distriktu BiH, dok su u entitetu Republika rrpska zabranjeni skupovi povodom Dana državnosti BiH.

Na ZVNOBIH-u je prije oam decenija , između ostalog, u rezoluciji izrečena poznata krilatica da BiH “nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska, i muslimanska i hrvatska”.

Prije tačno 80 godina, Vijećnici ZAVNOBIH-a, njih ukupno 247 iz svih dijelova zemlje, usvojili su Rezoluciju o osnivanju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima Bosne i Hercegovine u kojima je rečeno da je “Bosna i Hercegovina jedinstvena i nedjeljiva država, ni srpska ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska i muslimanska i hrvatska, zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost Muslimana, Srba i Hrvata, ali i svih ostalih naroda koji u njoj žive”.

Za predsjednika Prezidija izabran je bijeljinski ljekar Vojislav Kecmanović, a njegovi potpredsjednici bili su Avdo Humo, Aleksandar Preka i Đuro Pucar Stari. Za sekretara je izabran Hasan Brkić.

ZAVNOBiH je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državno

Povezane vijesti

%d bloggers like this: