28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Dudić po treći put kandidovan za muftiju

Nakon raspisanih izbora za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, koji će se održati 9. decembra ove godine, medžlisi i ustanove Islamske zajednice predložili su svoje kandidate za ovu najvišu funkciju, koji zadovoljavaju uslove predviđene Ustavom Islamske zajednice, saopštila je danas ta islamska zajednica.

Među kandidatima je aktuelni muftija Mevlud Dudić, kome ističe drugi mandat.

Kako je navedeno izborno tijelo kojeg čine: muftije, članovi Sabora, glavni imami, predsjednici medžlisa, rukovodioci ustanova Islamske zajednice i profesori vjerskih predmeta na Fakultetu za islamske studije i u Medresi Gazi Isa-beg, za predsjednika Mešihata u narednom petogodišnjem mandatu birat će jednog od tri predložena kandidata, a to su: aktuelni predsjednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić, zamjenik predsjednika Mešihata muftija Rešad ef. Plojović i muftija preševski Ragmi ef. Destani.

Predsjednik Izborne komisije, Generalni sekretar Samir Škrijelj je u tom sopštenju izrazio želju da i ovi izbori za predsjednika Mešihata proteknu dostojanstveno, kao što je to tradicija u Islamskoj zajednici.

Prema važećem Ustavu Islamske zajednice u Srbiji koji je Sabor donio 7. septembra 2019. godine Dudić ne može biti izabran po treći put za predsjednika Mešihata.

“Mandat predsjednika Mešihata traje pet godina s mogućnošću izbora na još jedan mandat”, stoji u članu 66 Ustava Islamske zajednice u Srbiji.

Aktuelni predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Mevlud ef. Dudić po drugi put je na tu funkciju izabran 22. decembra 2018. godine.

On je prvi put je većinom glasova za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji izabran 4. januara 2014. godine, umjesto dotadašnjeg muftije rahmetli Muamera Zukorlića, koji ostao na poziciji sandžačkog muftije.

Važeći propsi predviđa da predsjednika Mešihata bira i razrješava tijelo koje sačinjavaju članovi Sabora, muftije, glavni imami, predsjednici medžlisa, dekani, direktori i muderrisi obrazovnih ustanova u Islamskoj zajednici.

Odluka o izboru predsjednika Mešihata donosi se većinom glasova ukupnog broja članova biračkog tijela iz prethodnog stava.

Ako je na listi više kandidata, pa nijedan kandidat ne dobije potrebnu većinu iz prethodnog stava, glasanje se ponavlja onoliko puta koliko je kandidata na listi, s tim što se na svakom ponovljenom glasanju eliminiše kandidat sa najmanjim brojem glasova.

Ukoliko ni poslije ponovljenog glasanja niko od kandidata ne dobije potrebnu većinu, čitav postupak se ponavlja.

Za predsjednika Mešihata može biti kandidovan istaknuti alim (učenjak) koji posjeduje visoko islamsko obrazovanje i najmanje deset godina rada u Islamskoj zajednici, čije je ponašanje u skladu sa islamskim propisima te da je poznavalac arapskog jezika.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: