Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Bošnjaci pozvani da upišu djecu na nastavu na maternjem bosanskom jeziku

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Misala Pramenković pozvala je danas sve Bošnjakinje i Bošnjake da svoju djecu upišu na nastavu na maternjem bosanskom jeziku.

“Pravo na obrazovanje na maternjem jeziku je garantirano Ustavom i zakonima Republike Srbije i naša je obaveza da to pravo iskoristimo. Jezik je osnova identiteta jednog naroda. Obrazovanjem na bosanskom jeziku naša djeca uče o svojoj kulturi, tradiciji i običajima, izrastaju u zdrave i svjesne pojedince koji vole svoje i poštuju tuđe”, istakla je Pramenković.

Ona je u izjavi za medije pozvala direktore i nastavnike da, kako je naglasila, nesmetano osiguraju roditeljima ostvarenje ovog prava i da svako bosnjačko dijete ponosno uči bosanski jezik.

“Bosnjačko nacionalno vijeće će uložiti sve svoje kapacitete da proces nastave na bosanskom jeziku bude kvalitetniji i potpuniji”, poručila je predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeće (BNV) u Republici Srbiji, Misala Pramenković.

Upis djece u prvi razred osnovne škole, na teritoriji Republike Srbije, je počeo 1. aprila i traje do 31. maja tekuće godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: