Aktuelno Crna Gora Društvo

Bošnjačka stranka (BS) pozvala građane da učestvuju na popisu

Bošnjačka stranka (BS) je pozvala građane da učestvuju u predstojećem popisu stanovništva, te da se slobodno izjasne o svim pitanjima o kojima se prikupljaju podaci, uključujući i pitanje nacionalnog i vjerskog identiteta.

Iz BS-a su pozdravili odluku Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, izražavajući zadovoljstvo da je dijalog zainteresovanih strana doveo do boljih uslova za održavanje popisa.

“Pozivamo posebno Bošnjake u Crnoj Gori da se na popisu izjasne o svim identitetskim pitanjima, podsjećajući da je to naše ustavno pravo, ali i da su podaci o tim pitanjima važni za ostvarenja naših Ustavom i zakonima garantovanih prava”, navode iz BS i podsjećaju da su učestvovali u ovom procesu od donošenja i izmjena Zakona o popisu, preko pregovora o uslovima za održavanje popisa, do potpisivanja Sporazuma o uslovima održavanja popisa u Crnoj Gori.

Također podsjećaju da je Bošnjačka stranka aktivno učestvovala u procesu kreiranja uslova za održavanje kredibilnog popisa u Crnoj Gori, kako bi rezultati popisa bili odraz stvarnog stanja u vezi sa svim podacima koji se popisom prikupljaju, pa i podacima koji najviše interesuju javnost u Crnoj Gori u vezi sa identitetskim pitanjima.

Bošnjačka stranka je poručila da će pratiti realizaciju popisa i poštovanje dogovorenih uslova, kako bi popisom dobili kredibilne podatke i ovom prilikom pozivamo sve građane da nas o eventualnim problemima i nepravilnostima informišu.

Popis stanovništva u Crnoj Gori je počeo u nedjelju, 30. novembra. Prethodno je bio zakazan za 1. novembar, ali je zbog formiranja nove vlade i zahtjeva opozicije i predstavničkih tijela manjinskih narodaa odgođen.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: