27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Srbija

Bošnjačka zastava “naopako”

Na zgradi srednjih škola u Novom Pazaru, Tehničke škole “Izudin Šušević” i “Škole za dizajn tekstila i kože”, nacionalna zastava Bošnjaka naopako je postavljena.

Kako su jučer zabilježile kamere SNEWS-a, pored ispravno istaknute državne zastave Republike Srbije, nacionalna zastava Bošnjaka, također postavljena na jarbolu, postavljena je nepropisno.

Iz ovih škola na molbu naše redakcije da iznsu stav zbog čega je bošnjačka nacionalna zastava istaknuta na ovaj način još nisu stigli odgovori.

Ovim povodom se još nije oglasilo ni Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Prema Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u Republici Srbiji simboli i znamenja nacionalnih manjina se nakon objavljivanja odluke Savjeta za nacionalne manjine o njihovom potvrđivanju službeno ističu tokom državnih praznika Republike Srbije i potvrđenih praznika nacionalne manjine na zgradama i u prostorijama lokalnih organa i organizacija sa javnim ovlašćenjima na područjima na kojima je jezik nacionalne manjine u službenoj upotrebi odnosno na način utvrđen odlukom o potvrđivanju simbola.

Nacionalni simboli sandžačkih Bošnjaka utvrđeni su Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća o nacionalnim simbolima, od 11. maja 2004. godine, a potvrđeni su Odlukom Savjeta Republike Srbije za nacionalne manjine, od 23. decembra 2005. godine (“Službeni glasnik RS”, br. 23/06).

Nacionalna zastava Bošnjaka je bijele boje, sa grbom u sredini. Standardne dimenzije zastave su 80 x 130 centimetara, a dimenzije grba na zastavi su 30,7 x 40 centimetara.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: