29 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Politika Regija

Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine

U Bosni i Hercegovini se danas, 25. novembra, obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) tokom Drugog svjetskog rata, 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Tada je, između ostalog, u rezoluciji izrečena poznata krilatica da BiH “nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska, i muslimanska i hrvatska”.

Prije tačno 79 godina, Vijećnici ZAVNOBIH-a, njih ukupno 247 iz svih dijelova zemlje, usvojili su Rezoluciju o osnivanju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima Bosne i Hercegovine u kojima je rečeno da je “Bosna i Hercegovina jedinstvena i nedjeljiva država, ni srpska ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska i muslimanska i hrvatska, zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost Muslimana, Srba i Hrvata, ali i svih ostalih naroda koji u njoj žive”.

Za predsjednika Prezidija izabran je bijeljinski ljekar Vojislav Kecmanović, a njegovi potpredsjednici bili su Avdo Humo, Aleksandar Preka i Đuro Pucar Stari. Za sekretara je izabran Hasan Brkić.

ZAVNOBiH je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti.

U entitetu Federacija BiH je to neradni dan, a u entitetu Republika srpska radni.

Uoči Dana državnosti, u sarajevskoj Vijećnici su dan ranije bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva Denis Bećirović i Željko Komšić, uz druge dužnosnike, organizovali svečani prijem na kojem nije prisustvovala članica Predsjedništva Željka Cvijanović, niti predstavnici iz Republike Srpske.

“Pozivam vas da pokažemo ono što stoljećima pokazujemo, a to je da smo ponosna nacija Bosanaca i Hercegovaca, da smo prkosna i hrabra država s kojom se ne može tek tako igrati raznih političkih i geopolitičkih igara. Bez obzira na sve aktuelne dogovore i rješenja sa kojima se operiše, uvjeren sam da ova ponosna zemlja može ostvariti punu demokratiju i zaštititi pravo svakog svog građanina. Na to nas obavezuje višestoljetna istorija naše BiH i zato želimo poručiti – BiH nema cijenu i nije na prodaju!”, izjavio je u obraćanju na prijemu Komšić, na kome su prisustvovali brojni domaći i međunarodni zvaničnici.

Povodom Dana državnosti, čestitke novoizabranim članovima Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću je 23. novembra uputio Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Biden je u pismu, u ime naroda SAD-a uputio članovima Predsjedništva BiH i građanima BiH uputio “najljepše želje povodom obilježavanja Dana državnosti”.

“Sjedinjene Države snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH. Pozivamo bh. lidere da ostave po strani razlike i rade na izgradnji bolje budućnosti za ljude koje predstavljaju – uključujući brzo formiranje vlasti na svim nivoima i donošenje reformi potrebnih da se osigura mjesto BiH u euroatlantskoj zajednici naroda”, navodi se u pismu.

Biden navodi da se raduje jačanju prijateljstva između građana BiH i SAD-a i produbljivanju međusobne saradnje – uključujući sigurnost, diverzifikaciju energije i borbu protiv korupcije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: