20 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Bošnjački i albanski poslanici napustili zasijedanje Skupštine Srbije

Poslanička grupa”Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka” napustila je današnje zasijedanje Skupštine Srbije, ne želeći time da daje legitimitet aktuelnom sazivu Skupštine koji, kako dodaju, nema sluha da sasluša probleme manjinskih naroda u Srbiji.

Enis Imamović iz SDA Sandžaka kazao je kako im se osporava poslaničko pravo da zastupaju građane Sandžaka i štite njihova prava, te da nema smisla dalje učestvovati.

“Već nekoliko puta na argumente koje naši poslanici iznose kao legitimni predstavnici Bošnjaka, predstavnici vladajuće većine burno reaguju”, rekao je poslanik iz Sandžaka.

Imamović je naglasio da se od početka ovog saziva poslanici manjina susreću sa velikim nabojem negativnih reakcija onih koji čine vladajuću većinu, iako su svaki svoj nastup, kako je kazao, podredili želji da poprave stanje manjina u Srbiji, te ukažu na realno teško stanje u kome se nalaze manjinski narodi, a posebno Bošnjaci i Albanci.

Kako je kazao, o daljem radu legitimnih bošnjačkih i albanskih predstavnika u Parlamentu Srbije odlučivaće organi Stranke koje predstavljaju.

Imamovićev govor koji je izazvao buru negodovanja vladajuće većine, koju podržavaju i stranke Zukorlića i Ljajića, ticao se zločina nad Bošnjacima u Sjeverinu, Štrpcima i Kukurovićima.

Poslanik iz Sandžaka je dodao da su to ratni zločini, a da su tadašnji “vlastordžci” bili iz SPS-a i Srpske radikalne stranke, koja danas nosi naziv Srpska napredna stranka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: