25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Invazija u Ukrajini: “Het-trik” uz pomoć Stingera, srušeno 165 ruskih aviona i 146 helikotera

Padobranci jedne od jedinica Udruženih snaga Ukrajine proveli su posebnu obuku kako bi unaprijedili i vještinu primjene raketnog bacača Stinger protiv neprijateljskih vazduhoplovnih snaga, objavio je Generalštab ukrajinskih oružanih snaga.

Iskusni instruktori govorili su borcima iz različitih jedinicama o taktičkim i tehničkim karakteristikama i značajkama učinkovite primjene Stinger.

“Ovo oružje je vrlo učinkovito, ali ima svoje osobine. Glavno je držati ga samouvjereno u rukama i ne bojati se koristiti ga, kaže ratnik padobranac po imenu Vlad, koji na svom već ima tri mrtva cilja u vazduhu.
Prema informacijama pressgrupe Ujedinjenih snaga ovaj ukrajinski vojnik napravio je svoj “het-trick” uz pomoć PZRK Stinger i “spustio” dvije mete, ruski helikopteri Ka-52 “Aligator” i avion Su-25.

– Oboreno 165 ruskih aviona i 146 helikotera

Prema tvrdnjama Ministarstv odbrane Ukrajine o početka ruske invazije na tu zemlju oboreno je 165 aviona i 146 helikotera ruskog ratnog vazduhoplovstva., kao i 148 bespilotnoh letjelica.

Prema podacima koji su dana objavljeni tokom rata u Ukrajini poginulo je 20.300 vojnika na ruskoj strani, uništeno je 773 tenka 2002 oklopna vozila.

Kako je navedeno uništeno je 376 artiljeriskih oruđa, 127 višecjevnih bacača raketa i 66 PVO sistema
Dodaje se i da je uništeno ili onesposobljeno 1.471 vozilo ruske vojske, 8 brodva i glisera, 76 cisterni za gorivo, 27 specijalno opremljenih vozila i 4 mobilnih SRBM sistema.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: