26 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) održalo osmu sjednicu

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je danas održalo svoju osmu redovnu sjednicu na kojoj je usvojen finansijski plan Vijeća za 2021. godinu.

“Vijeće je na današnjoj sjednici usvojilo i izvještaj o realizaciji i kvalitetu nastave na bosanskom jeziku te mišljenje nezavisne stručne komisije za revidiranje planova i programa nastave i učenje na bosanskom jeziku”, saopšteno je nakon sjednice.

Najviše predstavničko tijela Bošnjaka konstatovalo je prestanak mandata rahm. Vasviji Gusinac, a od danas funkciju vijećnika preuzimaju Dino Lotinac i Zana Ličina umjesto Esada Džudža i rahm. Hasima Mekića.

U radu sjendice Nacionalnog savjeta Bošnjaka u Srbiji učestvovale su sve tri liste.

Sjednicom je predsjedavala predsjednica Vjeća Jasmina Curić. Na njen prijedlog vijećnici su na početku sjednice pročili dovu i odali počast svim žrtvama koronavirusu u Sandžaku.

Vjijećnici Matice Bošnjačke tražili su od BNV-a da uđe u izvještaj da je Matica Bošnjačka u periodu pandemije covid 19 posebno u toku drugog polugodišta prošle školske godine, realizirala preko 455 časova na bosanskom jeziku za sve učenike osnovnih i srednjih škola, te da budžet Vijeća treba biti transparentnij.

Većinu u BNV-u čine liste “Samoopredjeljenje” sa 14 i “Vakat” je sa 8 većnika, dok opoziciona lista “Matica Bošnjaka” ima 13 mjesta.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: