27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Bošnjačko nacionalno vijeće izabralo novi Izvršni odbor

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je na današnoj 7. redovnoj sjednici izabralo novi Izvršni odbor Vijeća. Novi predsjednik Izvršnog odbora bit će Fahrudin Mavrić, univerzitetski profesor iz Novog Pazara, a Izvršni odbor Vijeća činit će Mirfat Tahirović i Selma Kučević iz Tutina, Minela Kalender iz Sjenice, Nadir Dacić iz Prijepolja te Behija Hadžić iz Nove Varoši.


Na današnjoj sjednici je donijeta i odluka kojom se obavezuje Izvršni odbor da formira nezavisnu stručnu komisiju koja će izvršiti revidiranje nastavnih planova programa za obrazovanje na bosanskom jeziku.

Komisija će bit sastavljena od nezavisnih eksperata teoretičara iz oblasti bosanskog jezika, historije i kulture, i praktičara (nastavnici/ce, učitelji/ce) koji realizuju nastavu na bosanskom jeziku.

U odluci je navedeno i da će komisija imati za zadatak da izvrši revidiranje postojećih planova i programa za obrazovanje na bosanskom jeziku.

Također, Vijeće je donijelo odluku kojom se obavezuje Izvršni odbor da podnese izvještaj o realizaciji i kvalitetu nastave na bosanskom jeziku.

Bošnjačko nacionalno vijeće je konstatovalo i prestanak mandata Esadu Džudžu jer vijećnik više od godinu dana nije učestvovao u radu Vijeća čime su se stekli zakonski uslovi da se mandat dodijeli narednom vijećniku sa iste liste kandidata.

– Akademiju sjećanja na dr. Hasima Mekića

Bošnjačko nacionalno vijeće prije sjednice je organizovalo akademiju sjećanja na dr. Hasima Mekića, predsjednika Izvršnog odbora Vijeća u periodu od 2014. do 2020. godine.

Na akademiji je prikazan film pripremljen u znak sjećanja na dr. Mekića, a prisutnima se obratila supruga dr. Mekića, Remzija Mekić, jedan od njegovih najbližih prijatelja i saradnika, prof. dr. Fahrudin Mavrić, osnivač Vijeća, dr. Sulejman Ugljanin te predsjednica BNV, dr. Jasmina Curić.

Svi govornici na akademiji su istakli posebnost ljudskog karaktera koji je krasio rahmetli dr. Hasima Mekića, a naročito čestitost, poštenje i pravednost, vrline po kojima je bio od svih prepoznat.

Dr. Hasim Mekić je rođen 1959. godine, a na ahiret je preselio 30. juna 2020. godine. Bio je univerzitetski profesor, direktor nekoliko novopazarskih škola i predsjednik Izvršnog odbora Vijeća od 2014. do 2020. godine. Iza sebe je ostavio suprugu Remziju, sina Raida, ćerke Reisu i Merisu i unuka Mehmeda.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: