26 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Ugljanin pozvao građane da bojkotuju referendum

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin pozvao je danas građane Sandžaka da bojkotuju referendum, ističući da izlaskom na referendum ne stvaraju lažnu sliku o stanju u zemlji.

“Pozivam sve građane, a posebno građane Sandžaka da bojkotuju referendum. Da izlaskom na referendum ne stvaraju lažnu sliku da je u zemlji sve dobro, nije dobro! Ovoj zemlji prijeti požar od afera, posebno onih korupcionaške prirode i koje će vlast da brani i silom protiv sopstvenog naroda”, objavio je Ugljanin na fb profilu.

Lider SDA Sandžaka je od strane nekih predstavnika i službenika Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i Stranke pravde i pomirenja (SPP), preko njima bliskih medija i društvenih mreža, prethodnih dana bio izložen verbalnim napadima i uvredama.

Stranka pravde i pomirenja (SPP) i Sandžačka demokrtaska partija (SDP) ranije su pozvale građane da izađu na referendum i glasaju “ZA”.

Ove stranke su dio vlasti na republičkom nivou predvođeno naprednjacima. čiji su predstavnici takođe pozvali građane da izađu na referendum i glasaju “ZA”.

Danas se u Srbiji održava Referendum o ustavnim promjena, a pitanje glasi: “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Ukoliko se promjene usvoje, prema tvrdnjama vlasti u Srbiji, politika bi bila isključena iz izbora sudija i tužilaca, a srbijansko zakonodavstvo bi se uskladilo sa evropskim.

Sudije i tužioce neće birati Skupština Srbije, kao što je to do sada bio slučaj, već Visoki savet sudstva (VSS) i Visoki savet tužilaca (VST), dok će mandat sudija i javnih tužilaca biće stalan – od dolaska na funkciju do odlaska u penziju.

Promjena Ustava u oblasti pravosuđa jedna je od obaveza Srbije na putu ka Evropskoj uniji (EU).

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: