23 Marta, 2023
Aktuelno Crna Gora Politika Sandžak

BS: Saradnja između naroda u južnom i sjevernom dijelu Sandžaka

Delegacija Bošnjačke stranke (BS), na čelu sa predsjednikom Ervinom Ibrahimovićem, sastala se u Rožajama sa predstavnicima Sandžačke demokratske partije (SDP). Delegaciju SDP-a predvodili su predsjednik Nihad Hasanović, gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac, kao i predsjednica Skupštine grada, Anela Halilović-Šemsović.

Kako je danas saopšteno iz BS-e na sastanku je razgovarano o budućoj saradnji, posebno na planu ekonomskog povezivanja, prije svega Novog Pazara i Rožaja, ali i drugih gradova na prostoru Sandžaka.

Saradnja između naroda u južnom i sjevernom dijelu Sandžaka, uz apsolutno poštovanje autonomnosti država Srbije i Crne Gore, predstavlja most povezivanja dvije zemlje, naglasio je predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

On je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da ugosti rukovodstvo partije koja, naglasio je, ima parlamentarni status i značajan uticaj na važne procese u Srbiji.

“Danas sam čuo koliko je investicija u Novi Pazar stiglo sa državnog nivoa i to me raduje. I Bošnjačka stranka, sa svojim koalicionim partnerima u prethodnom mandatu Vlade, uspjela je da značajne investicije usmjeri ka opštini Rožaje i sjeveru Crne Gore, odnosno južnom Sandžaku, ali je istovremeno još toliko neiskorišćenih potencijala u oba dijela Sandžaka i upravo smo o tome danas uglavnom govorili, da kao odgovorni političari i Srbiji i Crnoj Gori skrenemo pažnju da i građani ove regije zaslužuju mnogo bolji život” poručio je Ibrahimović.

On je kazao da je bilo riječi o konkretnim projektima na kojima će zajednički raditi i najavio da predstoji intenzivna saradnja Sandžačke demokratske partije i Bošnjačke stranke.

„Pred nama je jedan dobar put i perspektiva i pozivam i druge koji baštine ovakve vrijednosti, koji su za građansku profilaciju svih stanovnika, da nam se pridruže, jer je Sandžaku potreban mir, jedinstvo, a prije svega ekonomija. Investitori će doći i ekonomija će se razvijati jedino ako imamo odgovorne političare koji će kreirati ambijent da je siguran kapital onih koji investiraju u južni, odnosno sjeverni Sandžak koji ima ogroman potencijal” poručio je Ibrahimović.

Situacija sa pandemijom koronavirusa usporila je ideju da ovaj sastanak bude održan i ranije, kazao je predsjednik SDP-a Nihad Hasanović, što, prema njegovim riječima, nije uticalo na intenzivnu saradnju dvije stranke.

“Sa ponosom mogu da kažem da sam nebrojano puta do sada prisustvovao zajedničkim sastancima i sa rahmetli Rafetom Husovićem, ali i aktuelnim rukovodstvom Bošnjačke stranke. S obzirom da je riječ o partijama bliskih političkih ciljeva i ideja, koje poštuju suverenitet država Srbije, odnosno Crne Gore, razgovarali smo o brojnim pitanjima. Saradnja, povezivanje i zajednički projekti, kojima možemo aplicirati i u Republici Turskoj ali i kod fondova Evropske Unije su ono na čemu ćemo ubuduće raditi” kazao je Hasanović.

Istovremeno, on ističe da su dobri odnosi država, Srbije i Crne Gore, od izuzetne važnosti za sve.

“Što su bolji odnosi dviju država i nama će biti olakšana saradnja, a naša želja je da ti odnosi u kontinuitetu idu uzlaznom putanjom i mi ćemo nastojati da doprinesemo tome” poručio je Hasanović.

Osim predsjednika Ibrahimovića, delegaciju BS činili su još i Admir Adrović, generalni sekretar stranke, Mirsad Nurković, predsjednik OO BS Rožaje, Mirsad Azemović, savjetnik predsjednika BS, Adel Omeragić, portparol BS, kao i Hajrija Kalač i Sabina Muratović, predstavnice Foruma žena.

 

Izvor i foto: BS

Povezane vijesti

%d bloggers like this: