20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Priboj Prijepolje Sandžak

Cavusoglu i Selaković 2. juna zvanično otvaraju Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu će 2. juna boraviti u zvaničnoj posjeti Srbiji i zajedno sa svojim kolegom, srbijanskim ministrom vanjskih poslova, Nikolom Selakovićem prisustvovati zvaničnom otvaranju Generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru, potvrdio je medijima turski konzul u ovom gradu Basar Basol.

Novoimenovani i prvi konzul Turske u Novom Pazaru je za predstavnike medija sinoć priredio iftar (večeru) na kojem je ponovio zvanični stav da su bilateralni odnosi između Turske i Srbije na najvišem nivou u historiji.

“Bošnjaci u Srbiji su most saradnje i razumjevanja između Turske i Srbije”, ponovio je Basol, naglasivši da su prijateljski odnosi predsjednika dvije zemlje, Recepa Tayyipa Erdogana i Aleksandra Vučića, značajno doprinjeli prijateljstvu između dvije zemlje.

On je pozvao novinare i sve predstavnike javnog i političkog života na saradnju i istakao da će prvi prioritet u njegovom radu biti dovođenje turski investicija u Sandžak i Srbiju, ali i da će se nakon pandemije posvetiti projektima iz kulture i saradnji iz svih društvenih oblasti.

Turski konzul je u petak posjetio Prijepolje i Priboj i imao više susreta za predstavnicima lokalnih samouprava, turskih firmi, Islamske zajednice, te učestvovao u podjeli ramazanskih paketa za socijalno ugrožene.

On je u Prijepolju imao sastanak sa predsjednikom opštine Vladimirom Babićem i razgovarao o projektima koje će zajedno sprovesti u narednom periodu, kao i o mogućnostima saradnje. Takđe, u Priboju je razgovarao sa predsjednikom opštine Lazarom Rvovićem.

U okviru zvanične posjete Priboju turski konzul je posjetio proizvodne pogone kompanije Flex Academy, turske firme među najvažnijim kompanijama u regiji sa više od 300 zaposlenih.

Tokom boravka u Prijepolju obišao je i džamiju Luke u kojoj je od glavnog imama pri Mešihatu IZ-e Sandžaka i vijećnika Bonjačkog nacionalnog vijeća (BNV) informisan o životu i stanju muslimana na ovom području.

Konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol i službenici Diyaneta zajedno s Merhametom Priboj su učestvovali i u podjeli ramazanski paketa.

Turski konzul Basar Basol stupio je na dužnost 9. aprila ove godine.

Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru biće prvo strano diplomatsko predstavništvo u Sandžaku, u novijoj historiji.

Pored Turske do kraja ove godine se očekuje otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Srbiji, sa generalnim konzulom na čelu, sa sjedištem u Novom Pazaru i konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: