Aktuelno Crna Gora Zdravlje

Crna Gora: Od zemlje bez korone do rekordnog broja od 3.208 aktivnih slučajeva

Crna Gora je u nedjelju registrovala rekordan broj od 3.208 aktivnih slučajeva oboljevanja od koronavirusa, odnosno 509 obolelih na 100.000 stanovnika, objavile su zdravstvene vlasti.

Institut za javno zdravlje je u nedjelju potvrdio 226 novozaraženih osoba, dok su u subotu uvečer stigli rezultati oko 1.000 uzoraka koji su zbog malog kapaciteta crnogorskih laboratorija ranije poslati na analizu u Njemačku, te su potvrdili koronavirus kod još 488 stanovnika Crne Gore.

Foto: PrtSc Institut za javno zdravlje Crne Gore

“Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva kovida 19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 3.208, što je na 100.000 stanovnika 509 oboljelih”, saopštio je Institut.

Ukazali su da su ti uzorci uzeti prije tačno dvije nedjelje pošto su 30. avgusta održani parlamentarni izbori kada je, uprkos zabrani, bilo masovnih skupova i pristalica vlasti i opozicije.

Najviše novozaraženih je u Nikšiću, Beranama i Podgorici – gradovima gdje je bilo najviše političkih skupova.

Posljednjih dana je oštrija kontrola poštovanja epidemioloških mera koje predviđaju i obavezu svih starijih od sedam godina da i unutra i napolju koriste maske, da ne prilaze drugim ljudima na manje od dva metra, posebno u ugostiteljskim objektima u kojima ne smeju biti više od četiri osobe za istim stolom.

Zvaničnici zdravstva ne isključuju mogućnost ponovnog zatvaranja cijelih gradova, ako bi se “bolnice rapidno punile”.

Početak školske godine u Crnoj Gori i početak rada vrtića odloženi su za 1. oktobar, ali epidemiolozi kažu da će to zavisiti od stanja.

Crna Gora je početkom juna bila jedina zemlja Evrope “bez korona virusa”, ali ubrzo pošto je Vlada otvorila granice, virus je ponovno stigao i brzo se proširio.

U prvom dijelu epidemije, kada su skoro dva i po mjeseca na snazi bile restriktivne epidemiološke mjere, zaražene su svega 324 osobe, a svega devet je umrlo od infekcije.

U periodu od sredine juna koronavirusom se zarazilo 8.388 stanovnika Crne Gore, a 118 umrlo za nepuna tri mjeseca.

Izvor:agencije, https://www.ijzcg.me/

Povezane vijesti

%d bloggers like this: