23 Februara, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Kako će izgledati autoput od Požege do Boljara (VIDEO)

Infrastruktura Srbije objavila je video animaciju trase autoputa Požega-Boljare koja ide od Požege preko Arilja, Ivanjice i sredinom Peštera do Boljara gdje treba da se poveže s Crnom Gorom.

Kako je navedeno u video animaciji objavljenoj na youtube kanalu Skyscrapers Construction Serbia, za koju je Snewsu ustupljeno pravo na emitovanje, autoput će biti gotov u roku od pet godina.

Prolazak auto put kroz regiju Sandžak se vidi kao mogućnosti za razvoj regije, posebno nerazvijene općine Sjenica. Pored autoputa, kroz Peštersku visoravan planirana je izgradnja četiri petlje, deset benzinskih pumpi, 18 odmorišta i 107 retenzija.

Trasa autoputa projektovana je za brzine od 100 i 120 kilometara na sat. Najteža dionica auto puta je u Srbiji i na njoj je potrebno izgraditi 97 mostova u dužini od oko 20 kilometara. KOnstrukcije čine 43 posto saobraćanuce i  projektovan je i 51 tunel u ukupnoj dužini do 27 kilometara.

Ovaj projekat je vrijedan više od 1,6 milijardi eura.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je krajem prošle godine da će ugovor za autoput od Požege do Duge Poljane biti potpisan u 2020.

Ministrica saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila kako plan je da 2021. počinju radovi na dijelu autoputa Požega – Duga Poljana”

Auto-put E763 Beograd – Južni Jadran, u narodu poznatiji kao Koridor 11, će povezivati Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju. Protezaće se od Temišvara, preko Vršca, proći će kroz Beograd, pa dalje preko Čačka, Požege, Podgorice do Bara, a onda morskim putem, preko Jadrana biće povezan sa Barijem u Italiji.

Foto: PrtSc https://www.youtube.com/watch?v=GhpKGl8IPXA,

Izvor: Koridori Srbije, Snews

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: