Aktuelno Bosna i Hercegovina Crna Gora Društvo

Crna Gora: Zbog ratnih zločina u Foči Specijalno državno tužilaštvo (SDT) vodi postupak protiv više osumnjičenih

Bošnjačka stranka daje punu podršku istražnim organima i traži krajnje odgovoran pristup u vezi sa predmetog ratnog zločina u Foči, za koji je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) od strane kolega iz Haga dobilo dokumentaciju, kazao je Jasmin Ćorović, potpredsjednik Bošnjačke stranke.

Za predmet ratnog zločina u Foči, SDT je dobilo 2020. godine od kolega iz Haga spise iz kojih proizilazi osnov sumnje da je riječ o krivičnim djelima koja su izvršena na području Foče (BiH). Iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, kazali su da se istražni spisi odnose na više osumnjičenih crnogorskih državljana za ratne zločine, silovanje, seksualno ropstvo, prisilnu prostituciju i trgovinu ljudima.

Jasmin Ćorović, potpredsjednik Bošnjačke stranke (BS)

“Obzirom da će crnogorski organi biti ti koji će odlučivati u ovim predmetima, pozivamo sve relevantne organe koji će raditi na ovim predmetima, od SDT-a do policije i Ombudsmana da se prioritetno i krajnje odgovorno posvete ovom predmetu. Podsjećamo da ratni zločini ne zastarijevaju, te da je i nakon toliko godina, radi zadovoljenja pravde i satisfakcije porodica stradalih, neophodno otkriti počinioce i privesti ih pravdi. Suočavanje sa prošlošću je potrebno i Crnoj Gori, koja, nažalost, do sada nije položila ispit na ovoj temi”, kazao je Ćorović.

On je poručio da Bošnjačka stranka daje punu podršku istražnim organima i traži krajnje odgovoran pristup prema ovom pitanju.

 

“U našem pravnom sistemu nema velikog broja pravosnažnih presuda u kojima je potvrđeno postojanje ratnog zločina, a znamo da je takvih zločina bilo, pa će odnos nadležnih organa prema ovom predmetu, prije svega odnos SDT-a, ali i ostalih, biti svojevrstan test zrelosti ovih organa da nešto urade na pitanjima koja su, između ostalog i uslov napretka naše zemlje ka Evropskoj uniji”, kazao je Ćorović.

Medunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, u saradnji sa Evropskom unijom (EU) dostavio je vlastima Crne Gore spise predmeta u istrazi o više od 15 osumnjičenih za koje se vjeruje da su odgovorni za teške zločine, uključujući ubistvo, mučenje, seksualno ropstvo i silovanje.

To se navodi u izvještaju Mehanizma koji je sredinom decembra 2021. godine pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) predstavio predsjednik tog tijela, sudija Karmel Ađiu.

Prema izvještaju Mehanizma, nastavlja se saradnja kroz zajednički projekat Evropska unija-Mehanizam koji podržava ostvarivanje unutrašnje odgovornosti za ratne zločine.

“Tokom izvještajnog perioda projekat je ostvario značajan rezultat prenošenjem na vlasti Crne Gore spise predmeta u vezi sa više od 15 osumnjičenih za koje se vjeruje da su odgovorni za teške zločine, uključujući ubistvo, mučenje, seksualno ropstvo i silovanje. Projekat će nastaviti da pruža pravnu i dokaznu podršku nadležnima da pokreću istrage, pripremaju optužnice i procesuiraju osumnjičene za ratne zločine”, navodi se u izvještaju, prenijela je RTCG.

Stalne članice Savjeta bezbjednosti UN iznijele su različite stavove o ulozi i opravdanosti postojanja Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koji djeluje iz Haga. Dok su predstavnici zapadnih zemalja u potpunosti podržavali rad tog suda, Rusija je kritikovala nedostatak aktivnosti na okončanju njegovog rada.

Foto: IRMC

Povezane vijesti

%d bloggers like this: