25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Scene sa namaza u Mekki i Medini

Vjerski centar Haramain večeras je preko internet platformi objavio scene sa teravıja i noćnog-tehedžut namaza (molitve) iz Mekke i Medine.

Na noćnom namazu su prisustvovale hiljade vjernika.

Prema islamskom učenju pohvalno je ramazanske noći oživjeti namazom, zikrom (spominjenjem Božjeg imena) i učenjem Kur’ana, kao što je pohvalno u zadnjoj trećini posvetiti se ibadetu više nego u prve dvije, nadajući se Allahovoj milosti i oprostu i tražeći.

Tehedžut ispred K’abe 21. Ramazana 1443. | Šejh Abdul Rahman Sudais | Sura Al-‘Anbya’ & Sura Hadž

Noć kadra koja je u toj trećini, a bolja je od hiljadu mjeseci. Aiša, radijallahu anha, kaže: “Kada bi nastupila zadnja trećina ramazana, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, pritegao bi svoj pojas, oživljavao bi noći (ibadetom) i budio bi svoje ukućane.” (Buhari, br. 2024).

Islamski su pravnici jednoglasni u mišljenju da je propisano i od sunneta noći ramazana oživjeti ibadetom, jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Ko provede ramazan klanjajući noću, vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, bit će mu oprošteni ranije počinjeni grijesi.” (Buhari, br. 2008) Učenjaci kažu: “Teravije se klanjaju u noćima ramazana, stoga je najbolje ispuniti veći dio noći klanjajući teravih-namaz, jer to je noćni namaz.” (El-Mevsuatul-fikhijetul-kuvejtija, 34/123)

Izvor: https://el-asr.com/pitanja/nocni-namaz-nakon-teravije/

Povezane vijesti

%d bloggers like this: