Aktuelno Crna Gora Društvo Ekonomija

Crna Gora:U turskom vlasništvu 28,8 posto stranih kompanija

Prema podacima Uprave za statistiku (MONSTAT) u Crnoj Gori je u prošloj godini bilo 11.280 firmi u stranom vlasništvu. Od ukupnog broja, najveći dio stranih firmi u vlasništvu je turskih biznismena i to njih 3.250, odnosno 28,8 odsto, piše agencija Anadolija.

Najviše firmi otvoreno je na crnogorskom primorju, posebno u Budvi, ali i u glavnom gradu Podgorici.

Porast interesovanja turskih biznismena za ulaganje u Crnu Goru bilježi se posljednjih godina, posebno nakon učlanjenja Crne Gore u NATO. To je na neki način, kako prenosi Anadolija, ulilo dodatnu sigurnost turskim biznismenima da svoj kapital ulažu uglavnom u gradovima crnogorskog primorja.

Broj turskih firmi tokom 2017. godine, prije učlanjenja Crne Gore u NATO bio je oko 250. Taj broj danas je veći za čak 14 puta, a informacije Privredne komore i Udruženja turskih investitora govore da interesovanje raste iz dana u dan.

U periodu prije pandemije koronavirusa, kada je bivša Vlada ušla u proces davanja koncesije za Aerodrom Crne Gore, dvije turske kompanije bile su u užem krugu za njeno dobijanje. Ipak, nakon promjene vlasti u Crnoj Gori ta tema nije više aktuelna.

Od većih investicija iz Turske, u Crnoj Gori posluje kompanija Tosčelik, koja upravlja Željezarom Nikšić, kao i kompanija Global ports, koja upravlja kontejnerskim terminalima i generalnim teretima u Luci Bar. Takođe, otvoreni su i objekti velikih turskih brendova Dogtaš i LC Waikiki, navodi se u tekstu Anadolije

Izvor/Foto:Anadoly agency (AA)

Povezane vijesti

%d bloggers like this: