27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Crno “ispod opštine” teče u Rašku

U rijeku Rašku je, ranije danas, zabilježeno izlivanje nepoznate crne tečnosti, kraj opštine Novi Pazar.

Snimak koji je objavljen na fb grupi “Za zdrav Novi Pazar” pokazuje da se nepoznata tečnost iz dvije cijevi uliva u rijeku u neposrednoj blizini zgrade Gradske uprave Novog Pazara.

“Dok čekamo odgovore, rijeka Raška, nedelju dana nakon bioremedijacije i čišćenja, danas je opet zaprljana. Postavlja se pitanje, da li Grad Novi Pazar ima Lokalni registar zagađivača i da li institucije i nadležni stvarno čine sve što bi trebali da spriječe ovakva zagađenja naših rijeka, šta vi mislite?”, navedeno je u toj objavi.

Iz Gradske uprave Novog Pazara, na decidno na pitanje SNews-a, ko je sve i na koji način u periodu od 2019. godine do danas sankcionisan zbog zagađanje životne sredine i ko najčešće i na koji način zagađuje životnu sredinu na području Grada Novog Pazara, javnosti nije pružen odgovor.

“Lokalni registar zagađivača vodi Odjeljenje za zaštitu životne sredine, a u skladu sa Pravilnikom o lokalnom registru izvora zagađivanja”, navedeno je između ostalog u dopisu na zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja, o čemu je SNews pisao.

Nakon ekološkog protesta “Za čistije rijeke, za zdrav Novi Pazar”, održanog zbog zagađenja rijeka u Novom Pazaru, iz ove grupe “odbrojavaju” da je ostalo još četiri dana do ispunjenja zahtjeva.

Na tom protestu koji je podržalo više stotina građana, istaknutih javnih ličnosti i intelektualaca je zatraženo da da nadležne službe preduzmu sve potrebne mjere da bi spriječili sva buduća zagađenja rijeka.

Također je zatraženo da Zavod za javno zdravlje u Novom Pazar, kao nadležna zdravstvena ustanova, izda izvještaj o uticaju pomenute ekološke katastrofe na zdravlje ljudi, da se pokrenu odgovarajući postupci protiv lica odgovornih za dosadašnju ekološku katastrofu nastalu izlivanjem mazuta, kao i da da lica odgovorna za ekološku katastrofu budu hitno smijenjena/razriješena dužnosti.

Podsjećamo da je, zbog sumnje da su odgovorni za izlijevanje mazuta u rijeku Rašku policija krajem juna ove godine podnija krivične prijave protiv vd direktora JKP “Gradska toplana” Novi Pazar, Nemanje Mančića (39) i tehničkog direktora Suada Suljkovića (47).

Kako se navodi oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo zagađenje životne sredine kojim su obuhvaćeni oni koji “kršeći propise o zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine zagade vazduh, vodu ili zemljište u većoj meri ili na širem prostoru”.

Mančiću i Suljkoviću stavljeno je na teret da su djelo izvršili iz nehata (član 260 Krivičnog zakonika, stav 2), a za koji je zaprećena novčana ili kazna zatvora do dve godine.

Predstavnici lokalne samouprave Novog Pazara do sada nisu preueli odgovornost za učestale ekološke incidente i zagađenja rijeka i vodenih tokova na području Grada Novog Pazara.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: