19 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

EUFOR patrolira Bosnom radi osjećaja sigurnosti za sve građane

U sjedištu EUFOR-a u BiH, u kampu Butmir u Sarajevu, u organizaciji Glavne komande Snaga Evropske unije (EUFOR), u subotu je održana svečanost povodom uspješnog dostizanja Inicijalnih operativnih sposobnosti (IOC) od strane približno 500 pripadnika privremene rezerve EUFOR-a koju čine četiri grupe vojnika iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

Kako je saopštior EUFOR ceremonijom IOC-a obilježen je uspješan završetak dvonedjeljne intenzivne pripreme i obuke, tako da su ove trupe sada operativno spremne da podrže EUFOR-ove sigurnosne partnere u BiH u održavanju sigurnog i sigurnog okruženja za sve građane.

Ceremoniji je prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, kao i niz domaćih i međunarodnih zvanica.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je poručio da dolazak novih snaga EUFOR-a u Bosnu i Hercegovinu, odnosno pojačanje postojećih snaga, bez obzira na to kako izgledalo na prvi pogled, ne treba da izaziva nesigurnost kod građana.

“Njihova funkcija je upravo suprotna. Oni su ovdje da nam ponude osjećaj sigurnosti”, poručio je Komšić, objavljeno je iz Predsjedništva BiH.

“Od danas će svih šest manevarskih grupa EUFOR-a započeti patroliranje kako bi poboljšali vidljivost EUFOR-a na nacionalnoj razini i ojačali vezu EUFOR-a s lokalnim vlastima i građanima. Njihovo prisustvo jasno pokazuje opredjeljenost EU prema Bosni i Hercegovini”, predoćeno je iz EUFOR-a.

Na ceremniji su se obratili komandant EUFOR-a, general-major Anton Wessely i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler.

U svom obraćanju, general-major Wessely je iznio razloge za odluku o aktiviranju ovog elementa rezervnog sastava EUFOR-a. On je istakao da je procjena EUFOR-a da trenutno ne postoji prijetnja sigurnom i sigurnom okruženju za koje bi bila potrebna podrška EUFOR-a.

“Iz opreza i mjere opreza, u svjetlu pogoršanja međunarodne sigurnosne situacije, odlučeno je da se ove rezervne snage aktiviraju kako bi bile spremne za sve nepredviđene situacije”, poručio je general-major Wessely i priznao opredjeljenost međunarodne zajednice prema BiH, a posebno državama koje daju trupe EUFOR-a.

Ponovio je uvjerenje da će raspoređivanje rezervnog sastava poslužiti kao dodatno sredstvo za unapređenje i jačanje partnerstva EUFOR-a sa institucijama i građanima BiH.

 

Foto: EUFOR, Predsjedništvo BiH

Povezane vijesti

%d bloggers like this: