25 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Globus

Dan Evropskog broja za hitne situacije “112”

Širom Evrope 11. februar obilježava se kao Evropski dan broja “112”. Evropski broj za hitne situacije  uveden je kako bi se omogućilo građanima u nevolji da pozovu hitne službe (policiju, hitnu pomoć i službe zastite i  spašavanja), koristeći isti broj bilo gdje na području Evropske unije.

Broj 112 je dostupan u svim zemljama članicama EU, ali i u nekim zemljama koje su na putu da postanu članice EU, kao što je Crna Gora.  Broj “112” u Crnoj Gori funkcioniše u okviru Direkcije 112- OKC112 Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a  sa stvorenim svim zakonskim, organizacioni, tehničkim i drugim uslovima.

Sistem 112 je sistem za prijem svih vrsta hitnih poziva utemeljen na jedinstvenom evropskom broju “112”, uvedenom Odlukom Vijeća evropskih zajednica 1991. godine, a koji je jedinstvena ulazna tačka za sve hitne pozive preko kojeg građani i turisti koji su na proputovanju kroz EU mogu dojaviti svaku hitnu situaciju u kojoj su ugroženi ljudski životi, imovina ili životna sredina, čime se maksimalno skraćuje vrijeme reagovanja i unapređuje kvalitet odgovora nadležnih hitnih službi.

Iz MUP-a Crne Gore su ovim poodom podsjetili da broj “112”  u Crnoj Gori je u funkciji 24 sata, sedam dana u nedjelji, 365 dana u godini, na čitavoj teritoriji države a sposobnost primanja hitnih poziva na stranim jezicima  (engleski, italijanski, ruski i albanski) značajna je podrška u naporima predstavljanja Crne Gore kao poželjne turističke destinacije.

Ovaj broj predstavlja značajan resurs sistema zaštite i spašavanja Crne Gore a Operativno komunikacioni centar 112 na jedinstvenoj platformi funkcioniše kroz tri centra raspoređena  u Podgorici,  Bijelom Polju i Baru.

Osim prepoznatljivih  službi- policije, službi zastite i spašavanja i hitne medicinske pomoći, OKC112 pri pružanju pomoći angažuje i brojne druge službe ili operativne snage koje su svojom djelatnošću vezane za sistem zaštite i spašavanja (Vojska, Uprava pomorske sigurnosti, Gorske službe spašavanja, ronioci, lovci, kajakaši i dr).

Iz godine u godinu  građani  prepoznaju značaj  broja “112” na šta ukazuje i ukupan broj od 220 220   ostvarenih poziva u toku 2022.godine od čega je u 14 997 slučajeva bio neophodan angažman raznih hitnih službi. Takođe,  koordinirao je  55 akcija spašavanja u planinama u kojima je  spašena 91 osoba ,od kojih 12 crnogorskih  i  79 stranih državljana.

Crna Gora je na svom evropskom putu,  uvođenjem broja “112” ispunila obavezu koja je sa stanovišta bezbjednosti značajna za sve njene građane, ali i turiste.

U prethodnom periodu, pored samog unapređenja sistema i uvođenja novog servisa za građane, automatskog mobilnog lociranja, kojim će se poboljšati pronalaženje osoba,  radilo se   i na podizanju svijesti građana o značaju broja 112 kroz  edukacije, a MUP će i u narednom periodu  ulagati u unapređenje kapaciteta OKC 112 i razvoju novih servisa.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: