20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Održan prvi krug izbora u Islamskoj zajednici Srbije (IZS)

Na nivou Islamske zajednice Srbije, u petak je održan prvi od tri kruga izbora za sve organe u toj islamskoj zajednici.

Izbori su provedeni za članove džematskih odbora i zastupnike džemata u skupštini medžlisa. Sva biračka mjesta otvorena su u 10.00 i zatvorena u 17 sati.

“Samo glasanje proteklo je u najboljem redu, a odziv glasača bio je iznad očekivanja”, saopšteno je iz . Hvala svima koji su učestvovali i pokazali odgovornost.Biračko pravo imali su svi punoljetni članovi Islamske zajednice, pripadnici svojih džemata koji su u kontinuitetu izvršavali svoje obaveze prema Islamskoj zajednici i svom dzematu”, navodi se u saopštenju.

U sljedećim izbornim krugovima, po automatizmu će, biti nastavljeni izbori u medžlisima, saborima, mešihatima te vrhovnom saboru IZS-e.

Izbori su, pored Mešihata Sandžaka, sprovedeni na području Mešihata srbijanskog u centralnom dijelu Srbije.

U novopazarskoj “Stambol džamiji”, uz prisustvo muftija, glavnih imama, imama, mualimama, predsjednika medžlisa i džematskih odbora s područja centralne Srbije i Sandžaka 8. januara je održan sveopšti sabor Islamske zajednice Srbije (IZS).

Tada je jednoglasno donesena Odluke o raspisivanju izbora na svim nivoima u Islamskoj zajednici Srbije, usvojen je Pravilnik o izborima u Islamskoj zajednici Srbije i imenovani su članovi Centralne izborne komisije

Povezane vijesti

%d bloggers like this: