24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Prijepolje

Dan Kudsa u Prijepolju: “Naša srca kucaju za Palestinu”

Posljednji petak u ramazanu je proglašen za Dan Kudsa, dan podsjećanja na patnje muslimana Palestine i saosjećanja sa njima. Ovaj datum, koji se obilježava u svijetu, prigodnim skupom “Naša srca kucaju za Palestinu”, večeras je u organizaciji Bakije hanume medrese obilježen i u Prijepolju.

Na skupu u govorili dr. Nadir ef. Dacić, dr. Mensur Zukorlic i Fata Abu Taha, rodom iz Palestine.

Kako je podsjetio Dacić Palestina je stara muslimanska zemlja za koju su krv lili muslimani još 12 godine po Hidžri a nešto kasnije je drugi halifa hazreti Omer ušao u Kuds bez borbe i podario ovu mubarek zemlju ummetu, koju je od kršćanske okupacije 1187. godine slobodno znameniti islamski vojskovođa Salahudin El-Ejjubi. Zatim je 1187. godine Engleska okupirala Palestinu i predala je Jevrejima, koji su 14. maja 1948. godine proglasio državu Izrael.

“Od tada traju patnje Paestinaca. U Gazi umire cijeli jedan narod i u Gazi milion i šest stotina hiljada muslimana čeka na pomoć dije milijarde muslimana i ostatka takozvanog civilizovanog svijeta, ali te pomoći nema. Ali, Palestinci su hrabar narod, bore se i ne gube nadu, nadaju se Allahovoj pomoći i čekaju Dan polaganja računa kada će optužiti ummet i muslimanske vođe koji nisu učinili ništa da ih sačuvaju poniženja i patnje a mogli su pomoći da je bilo bar malo volje”, istakao je Dacić.

Palestina je muslimansko-arapska zemlja čiji je glavni grad Kuds (Jerusalem). U Palestini ima više svetih mjesta, a najvažniji je Mesdžidu-l-Aksa, kao treća džamija po važnosti na svijetu, poslije Kabe u Meki i Poslanikove džamije u Medini.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: