26 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Politika

Christian Schmidt službeno preuzeo dužnost visokog predstavnika

Christian Schmidt danas je u Sarajevu, na svečanoj ceremoniji primopredaje održanoj u OHR-u, zvanično preuzeo dužnost visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Schmidt je tom prilikom naglasio da pozicija visokog predstavnika postoji kako bi postojao mir, istakavši da je namjerava obnašati sa velikim poštovanjem. Poručio je da će imati jednak odnos prema pravima svakog pojedinca i svakog naroda.

“Nije lako dostići dogovor o nekim pitanjima. Zato sam tu, kako bih u ime međunarodne zajednice provodio mir i kako bih pomogao, građanima, konstitutivnim narodima i ostalima kako bi ostvarili uravnotežen mir”, rekao je Schmidt.

Kao cilj je istakao jačanje Bosne i Hercegovine kao pouzdanog partnera drugim državama.

“Ostvarivanje tog cilja neće biti jednosmjerna ulica. Svi koji se žele pridružiti Evropskoj uniji se moraju pridržavati i garantovati pravila tog saveza. Ali, to nije lak zadatak”, naglasio je novi visoki predstavnik.

On se zahvalio Valentinu Inzku, između ostalog, i na tome što je donio odluku o zabrani negiranja genocida.

Inzko je, predajući dužnost, rekao kako mu je bila čast služiti u Bosni i Hercegovini, naglasivši da je proteklih mjeseci blisko sarađivao sa novim visokim predstavnikom. Inzko je kazao da će, prema njegovom mišljenju, Schmidt odlučno i efikasno raditi na zaštiti interesa svih naroda u BiH.

Inzko, koji je ovu dužnost obavljao od 2009., svom je nasljedniku simbolično uručio knjigu u kojoj su sabrani svi akti na kojima je OHR proteklih godina radio.

Christian Schmidt je, odlukom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, 27. maja izabran za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, uz protivljenje Rusije, koja je njegov izbor pokušala blokirati i pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Večeras je u Zemaljskom muzeju prijem u povodu dolaska novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, a prisutnima će se, osim njega, obratiti i bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Miguel Berger i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Planirano je da se Schmidt sutra sastane sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Schmidt je u BiH došao 30. jula. Prvo je posjetio Mostar, a dan poslije Sarajevo, gdje se susreo s gradonačelnicom glavnog grada BiH Benjaminom Karić i američkim ambasadorom Ericom Nelsonom.

Izvor: BHRT

Foto: OHR

Povezane vijesti

%d bloggers like this: